Karadeniz Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Ankara'da tutuklu bulunan 10 yabancı uyruklu katılırken tercüman aracılığı ile savunmalarını yaptı.

Geniş güvenlik önlemleri alınan duruşmada konuşan gemi kaptanı M.D, suçlamaları kabul etmediğini, Kolombiya'da gemi personeli ile toplantı yaptığını belirterek, "Çift gözlem istedim. Mürettebat görevini yapmadı, yapsalardı uyuşturucu koyamayacaklardı. Beraatimi isterim" dedi.

 

GEMİ KALKMADAN ÖNCE DE UYUŞTURUCU BULUNMUŞ

Mahkeme başkanı gemiye Kolombiya'da yükleme yapıldığı sırada polis ve sahil güvenlik tarafından baskın yapıldığını ve uyuşturucu madde ele geçirildiğini, yaptıkları araştırmada gözaltına alınan olayla 4 kişinin serbest bırakıldığını öğrendiklerini belirtti.

Gemi 2'nci kaptanı A.A'da savunmasında gemi yük almadan Kolombiya'da ambar temizliği yapıldığını, kontrolleri yaptıktan sonra tutanakları tutarak, gemi kaptanına ambarın temiz olduğu bilgisini verdiğini anlatarak, "Gemiye kömür yüklendi ve ambar kapakları kapatıldı. Kolombiya'da uyuşturucu araması 2 kez sahil güvenlik 2 kez de yerel polis tarafından yapıldı. Yükleme işi Kolombiya'daki liman işçileri tarafından gözetim elemanları ile yapıldı. Bu kişiler gemiye geldiklerinde herhangi bir çanta ile girmeleri mümkün değildir. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi istiyorum." sözleri ile konuştu.

 

"8 AYDIR CEZAEVİNDEYİM, ACI ÇEKİYORUM"

Gemide bakım, onarım, temizlik ve yağlama işleri yaptığını anlatan V.F.O'da uyuşturucu ile herhangi bir bağının bulunmadığını, sadece ailesi için çalıştığını, kendisi kadar ailesinin de şuan büyük acı çektiğini ifade ederek, "Ben hiçbirşey yapmadım. 8 Ay boyunca cezaevindeyim. Acı çekiyorum, beraatimi istiyorum" dedi.

 

"PEKİ BU UYUŞTURUCU IŞINLANDI MI?"

Gemi 2'nci kaptanı emrinde görev yaptığını anlatan C.K'da, "Bana gözetmenlik görevi verildi, gece ve gündüz olmak üzere 4 saat gözetleme yapıyorduk. Şüpheli bir şey görmedim. Yükleme yapıldıktan sonra ambar kapakları kapatıldı. Buraya gelene kadar ambar kapakları asla açılmadı." sözleri üzerine mahkeme başkanı, "8 Aydır cezaevindesiniz düşünmüşsünüzdür peki bu uyuşturucu buraya ışınlandı mı?" diye sordu. C.K. uyuşturucuyu yükleme yapanlar tarafından konulabileceğini söyledi.

 

"İSTEKTE BULUNULDU YERİNE GETİRMEDİ"

Geminin 3'ncü kaptanı P.G. Kolombiya'da limanda ambar denetimi yapıldığını, denetmenlerin gerekli rapor ve dokümanları aldığını, yüklemenin Kolombiya'daki işçiler tarafından yapıldığına değinerek, "Yüklemede iki vinç kullanıyorlardı. İki yada üç gözetmen liman tarafından görevlendirilmişti. Bizim gemi tamamen güvensizdi. 20 olası giriş var. Kapılar tamamen güvensiz, açmak için metal halkalar var. Bütün bunların kilitli olması gerekirdi. Her şey kaptan tarafından emrediliyordu. Şirketten güvenlik zafiyeti sebebiyle kaptana istekte bulunuldu ancak yerine getirilmedi. Güvenlik zafiyeti nedeniyle uyuşturucu maddenin gemiye yerleştirildiği kanaatindeyim. Suçsuzum" dedi.

 

AĞLAYARAK KONUŞTU

Gemide ekipman kontrolü, ilk yardım gibi sorumlulukları bulunduğunu belirten A.A.'da zaman zaman ağlayarak konuştuğu savunmasında şunları söyledi:  "Güvenlik ve yükleme sırasında görevler net değildi. Gemideki görevli sayısı her gemi için farklıdır. Bu yüzden her şirket yönetmelik yayınmalı. İşleri, yetkiyi ve sorumluluğu ayırması gerekiyor. Gemiye katıldığımdan beri ikinci kaptanın işlerine karışmadım. Gözetmenliğim sırasında bir tek usta denizcim vardı. Bu her zaman girişte yer alıyordu. Bana yöneltilen suçlamaları kabul etmiyorum. Bulunan uyuşturucuyla ilgili bir bilgim yok. Bütün yaptığım işimi yapmak. Ailem için çalışıp onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum. 12 yıldır denizdeyim. 4'ncü kaptan olmak sekiz yılımı aldı. "

 

TÜRKİYE UYUŞTURUCU İLE SAVAŞTA

Gemi başmühendisi L.P. 30 yıllık çalışma hayatının son 13 yılını mühendis olarak sürdürdüğünü, geminin makine bölümünden sorumluğu olduğunu hayatı boyunca hiç uyuşturucu kullanmadığına değinerek, "Uyuşturucuya karşıyım. Türkiye uyuşturucu ile mücadele konusunda savaşta ama bunlar da kanıta dayalı olmalı. Ben daha önce Kolombiya'da hiç bulunmadım. Kaptan Kolombiya'da bu tür olayların olduğunu biliyordu. Dürüst olmak gerekirse gerekli önlemler alınmadı. Kolombiya'daki liman işçilerinin gemide kalmasına izin verildi. Özgürce gemide gezebiliyorlardı. Kolombiya'da gemiyi koruma işi yapılmadı, güvenlik toplantısı da yapılmadı. Yeterli önlemler alınmadı, benim sorumluluk alanım değil niye tutukluyum bilmiyorum, beraatimi istiyorum" sözleri ile konuştu.

 

"EVE GİTMEK İSTİYORUM"

Geminin ön bölümünden sorumluğu olduğunu anlatan V.C.P'de 8 aydır tutuklu bulunduğunu, çalışarak ailesine katkı vermeye çalıştığını belirterek gözyaşları içerisinde "Evime gitmek istiyorum" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Usta, partisinin Sinop İl Kongresi'nde konuştu: AK Parti Grup Başkanvekili Usta, partisinin Sinop İl Kongresi'nde konuştu:

Gemi kaptanı M.D'nin savunmalar sırasında konuşması üzerine mahkeme başkanı tarafından uyarıldı. "Burası senin gemin değil, sende buranın kaptanı değilsin. Eğer bir daha konuşursan seni duruşmadan atarım" sözlerinin ardından avukatı aracılığı ile kaptan uyarıldı.

 

GEMİYE YÜKLEME ANI İZLETİLDİ

Tutuklu 10 sanığın savunmalarının ardından avukatlar tarafından mahkemeye sunulan flaş bellekteki görüntülerde gemiye yükleme anları izletildi, bu sırada yasaklı maddenin ambara taşınabileceği belirtildi.

Sanık avukatları, müvekkillerinin bu suçu işlemediğini, görevlerinde ihmal olabileceğini ancak bunun uyuşturucu ile herhangi bir bağının bulunmadığını, ele geçirilen uyuşturucu madde üzerinde alınan parmak izlerinden hiçbir mürettebatın parmak izi ile uyuşmadığını belirterek beraatlerini istedi.

Limanda görevli tanıkların da alınan ifadelerinin ardından Cumhuriyet Savcısı, sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

Verilen 15 dakikalık aranın sonrası mahkeme başkanı dosyadaki eksiklerin ve mazeret bildirerek gelmeyen tanıdığın dinlenmesi için 10 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 18 Temmuz tarihine erteledi.

Duruşmayı Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic’in yanı sıra diğer ülkelerin konsolosluk görevlileri de takip etti.

 

OLAY

6 Ekim'de, Ereğli Limanı'nda meydana gelen olayda, limana gelen Panama bandıralı 'PHOENICAN' isimli gemide uyuşturucu taşındığı ihbarıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Kolombiya'dan gelen kömür yüklü kuru yük gemisine, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından operasyon düzenlendi.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinden sevk edilen dalgıç polislerin de katılımıyla gemi arandı. Ekiplerin, aramalarında gemide 141,5 kilogram kokain ele geçirildi.

Gemideki 10 kişilik mürettebat gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 10 şüpheli tutuklandı.

Muhabir: Mustafa Kemal Bektaş