Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda gerçekleştirilen Ekim ayı meclis toplantısında gündeme dair konularda açıklamalarda bulundu. Erdemir'in özel endüstri bölgesi ilan edilmesi ile Ereğli'ye büyük zarar verildiğini belediyenin yıllık 250 milyon lira zararı olduğunu söyledi.

Özel endüstri bölgesi ilan edilmesine neden bağırıp tepki gösterdiklerinin vatandaşlar tarafından önümüzdeki dönemlerde daha iyi anlayacağına değinen Posbıyık, Erdemir içerisindeki 4 milyon 700 bin metre kare hazine ve belediyenin yeri olduğuna değinerek şu ifadelere yer verdi:

 

"YILLIK 250 MİLYON LİRA KAYBIMIZ VAR"

KARNE PARALARINI BAĞIŞLAYANLAR BİLE OLDU KARNE PARALARINI BAĞIŞLAYANLAR BİLE OLDU

"Gündemde olan konulardan biri özel endüstri bölgesi ile ilgili konuydu. Erdemir özel endüstri bölgesi oldu. Maalesef Ereğli'ye çok büyük kötülük yaptı. Bu kötülüğü şimdi hissetmeyecekler insanlar. Belediye bunu hissetmeye başladı. Çünkü yıllık 250 milyon lira kaybımız var. Bunu sürekli anlatıyorum. 4 Milyon 700 bin metre kare demir çelik fabrikasında bunun 2 milyon 400 bin metre karesi hazinenin yeri. Yani hazine dediğim senin benim arazim. İçerisinde 15 dönüm belediyenin yeri var. 450 Tane bildiğim zilliyet dosyası var. Bu hazine arazisini peşkeş çekmek için bedavaya kapmak için OYAK bu işleri çok sever. Mahkemeye başvurdular bizde karşı mahkemeye başvurduk. Danıştay hayır veremeyiz hazinede yer kalacak dediler. Birinci etapta biz kazandık yer hazineye kaldı. ^

 

"BUNLAR AYIPLI MAL ALDILAR"

Bunlar özelleştirme yaparken ayıplı mal aldılar. Hiç kimse ayıplı malı sevmez. Ev, arsa almak isterseniz dikkatlice alırsınız. Ayıbı temizlemek için en sonunda endüstri bölgesine başvurdular. 2 Milyon 400 bin metre kare hazine arazisinin değeri 9 milyar Türk lirası. Hazine arazilerinde kendi mülkiyetinde olmayan yerlere fabrika şantiye binaları yaptığı zaman işgalci durumuna düşüyor. Oradaki iş sahibi. Dolayısıyla işgaliyeci durumuna düştüler. Kanuna göre de işgalci durumlarda belediye hudutlarında belediye müdahale edilir, yer belediyeden alınır, satışı yapılır. Bunun yüzde 40'ını belediye alır yüzde 60'ını devlet alır. Yüzde 40 dediğimiz şey 3,5 milyar belediye alır, 5.5 da devlet alır. Bizim en çok beklentimiz oydu, belediyeyi nakdi olarak çok iyi noktaya getirmek için beklentimizdi.

 

"HAZİNE ARAZİLERİNİ REZERV ALANI DEDİLER"

İlk defa hazine arazilerinin büyük bölümünü rezerv alanı dediler. Deprem, sel felaketi olduğu zaman Ereğli halkı gidecek fabrikaya sığınacak. Bunu da çıkarttılar. Mülkiyet sahibi olmak için de maalesef endüstri bölgesi yaptılar. Muratlarına erdiler. Halkın yerini kendi mülkiyetlerine geçirdiler. 15 Dönüm yerimiz var, para verecekler mi, el mi koydular? 450 dosya var ne oldu bilgimiz yok. Bunun belediyeye yansımaya belli olmaya başladı. Maddi olarak sıkıntı çekmeye başladık. Tasarruflu gidiyoruz, mesaileri kestik. Sıkı politika gütmeye çalışıyoruz.

 

"İLK KEZ ASFALT İHALESİ YAPAMADIM"

Mesela ben 30'ncu yılına girdim belediye başkanlığımda ilk defa asfalt ihalesi yapamadım. Bana herhangi bir meclis üyesi gelse asfalt dökelim dese dökemeyeceğiz, çünkü asfalt yok. Belediyenin başında ben olayım veya başka birisi olsun fark etmez istinat duvarı yap diyecekler yapamayacağız, yol yap diyecekler yol yapamayacağız. Halk o zaman anlamaya başlayacak bu endüstri bölgesine karşı neden bu kadar bağırıp çağırdığımız ı anlayacak. Sıkıntı bir yönden değil çok yönden. Bu dönem seçilen meclis üyeleri şanssız meclis üyeleri. İcraat bakımından şanssız insanlar. Çünkü ekonomik yönden büyük bir sıkıntının olduğu dönemde belediye başkanlığım, meclis üyeleri başladı. Muhtarlar da büyük sıkıntıda. Onların bütçeleri de yok. "

Muhabir: Mustafa Kemal Bektaş