OMÜ'den emekli 42 öğretim görevlisi "Öğretmenler Günü" için buluştu OMÜ'den emekli 42 öğretim görevlisi "Öğretmenler Günü" için buluştu

Keleş, oda yöneticileri ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında, gündemine ilişkin konularda açıklamalarda bulundu. Keleş, Karadeniz Ereğli’de, en geç 5 yıl içinde 50 tane fabrikanın üretime geçeceğini söyledi. Erdemir'in endüstri bölgesi istemesine de ayrı parantez açan Keleş, dev sanayi kuruluşunun endüstri bölgesi olması talebini gündemde tutmak istemesine anlam veremediğini ifade etti. 
 

"40 MİLYON EURO VAR DESE YER YOK"
Keleş, Yaşar Tetiker Toplantı Salonu’nda yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: "Ereğli bir sanayi kenti. Ereğli'de ikinci OSB'ye ihtiyaç olduğunu vurgulamıştık. Şehre bir yatırımcı gelse 40 milyon euro var dese bir arsamız yok. Ereğli 2. OSB Kıyıcak mevkisinde olmak üzere yer seçim toplantısını 16 Mayıs'da gerçekleştirdik. Bu toplantıya bakanlıkların ilgili il müdürlükleri, temsilcileri katıldı, köy muhtarının talepleri de dikkate alınarak yer seçimi gerçekleştirildi. 94 Hektarlık bir alan. Kurum görüşleri alındı ara raporla birlikte süreç devam ediyor. 
 

SUBAŞI-AYDINLARDA 106 HEKTARLIK ALAN
İlçe Kaymakamımız Mehmet Yapıcı'nın Subaşı, Aydınlar OSB için de yer seçim toplantısını 27 Haziran'da yaptık. Hemen 2 köyün ortasında 106 hektarlık bir alan. Üzerinde hiçbir ekili tarım arazi olmayan bir bölge. Bölgemiz adına çok büyük bir avantaja sahip. Subaşı civarlarına cezaevi projesi var. OSB ile birlikte bu bölgeyi ayağa kaldıracak uçuracak. Çevresel kirliliği olmayacak. Bu işleri sulandırmak isteyen farklı görüşler beyan ediyorlar. Bu şehirde yaşıyoruz, bu şehrin gerçek sahipleri de burada yaşayanlardır. Çevremizin, suyumuzun, havamızın kirlenmesine kimse müsaade etmez, biz de etmeyiz. Zaten yasalar da bu işin önünde en büyük düzenleyici. Bu 2 OSB'yi birbirinden ayırmak lazım. Amacımız kadınlarımızı istihdam edebilmek, işsizliği ortadan kaldırmak, emek yoğun sektörleri Subaşı Aydınlar'daki OSB'ye toplayarak bu bölgedeki işsizliği kökten çözmek istiyoruz.
 

KAFES BALIKÇILIĞI
Kafes balıkçılığı projesini, Zonguldak TSO ile birlikte yürüttük. Alaplı ile Akçakoca sınırları arasında kafesler olacak. Bununla ilgili tüm işlemlerin sonuna gelindi. Geç kaldığımızı düşünüyorduk fakat Su İşleri Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede, 3 yıldır yeni ruhsat sahası verilmediğini öğrendik. Hazırlanan yeni yönetmelik de bakan beyin önünde imiş. Herhalde yasalaşıp yürürlüğe girecek. Düşündüğümüz gibi gecikmemiz yokmuş, bunu da öğrenmiş olduk. Bu proje, bu şehirde, 30-40 bin tonluk Karadeniz en büyük Türk somonu yetiştiriciliği için en elverişli bölge şeklinde gözüküyor. Buraya gelecek yatırımcılar ile birlikte, şehirde istihdam sorunun çözülmesi, ekonomik çeşitliliğin artmasına ön vermiş olacağız"
 

50 TANE FABRİKA 
Gazetecinin, yeni yapılacak iki organize sanayi bölgesinde üretimin ne zaman başlayacağı yönünde sorduğu soruya yanıt veren Keleş, şöyle dedi: “Yılbaşına kadar, 2025’in ilk üç ayında tüzel kişiliklerin kurulması, yer tahsislerinin yapılması ve ardından kamulaştırma süreci.  Yatırımcı açısından ciddi anlamda bir talep olduğunu görüyoruz. Talep somutlaşırsa; 50 tane fabrika hızlı bir şekilde bu şehre kazandırılmış olacak. Üretime geçilmesi 5 seneyi bulmaz.”

ERDEMİR’İN ENDÜSTRİ BÖLGE İLEN EDİLMESİ
Karadeniz Ereğli’nin bir numaralı gündemi olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası’nın endüstri bölgesi ilan edilmek istenmesi konusu hakkında konuşan Keleş, şunları aktardı: "Ereğli Ticaret ve Sanayi olası ve Ereğli Belediyesi olarak duruşumuz ortada. Bizim, Erdemir'in endüstri bölgesi olması ile ilgili görüşümüz sorulduğunda; duruşumuz, 2022 Ekim ayı öncesi ne dediysek o yöndedir. Hiç değişmedi. Burası bir özelleştirme kapsamında bir satış yapılmadı. Sadece Özelleştirme İdaresi, kendi elindeki hisseleri sattı. ERDEMİR T.A.Ş mevcut duruyor; bugün hisseler el değiştirdi. 

"3 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ..."
Baktığımız zaman burada yeni bir yatırım da yok. Duymadım, ya da ben mi kaçırdım; ‘ERDEMİR olarak şu yatırımı yapacağız, ilave 3 bin kişilik istihdam sağlayacağız, ürün çeşitliliğini arttıracağız, katma değeri yüksek ürünler yapacağız’ gibi herhangi bir şey de yok. Dolayısıyla ERDEMİR’in endüstri bölgesi olmak isteme sebebini, bence altında yatan haklı bir sebep de yok. Açıkçası kendi fikrimdir; bu şehirde hizmet verebilmesi için kamu kuruluşu olan Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin de para kazanmaya ihtiyacı var. Bizlerden emlak vergisi, çöp vergisi olarak düzenli olarak bizden alıyor. Hizmet verebilmesi için herkesin görevlerini yerine getirmesi gerekiyor. Belediye başkanımızın (Halil Posbıyık) açıklamalarını dinledim. ERDEMİR, yılda 30 milyon lira emlak vergisi veriyor. 
 

"ERDEMİR AZ ÖDÜYOR"
Ben Arslan Keleş olarak 500 bin lira emlak vergisi veriyorum. Koskoca ERDEMİR 30 milyon lira ödüyor. Ya ben fazla ödüyorum ya da ERDEMİR az ödüyor. Söyleyeyim: ERDEMİR’e yapılan imtiyazdan ötürü bu kadar az ödüyorlar. İktisatçıyım, para hesabından da anlarım. ERDEMİR, emlak vergisinde 5 bölgeye bölünmüş. Ricaları ve talepleri doğrultusunda. Bir takım sözler verilmiş; işte kent meydanı yapacağız, şunu-bunu yapacağız diye. Bunlar belediye başkanımızın bana söyledikleridir. Fakat gerçekleşen bir şey yok, bunun karşılığında sadece 30 milyon lire emlak vergisi ve 10 milyon lira da ödemedikleri elektrik ve havagazı vergisi var. Bu da mahkemelik. Yani Ereğli Belediyesi ile ERDEMİR arasındaki tüm mesele bu. Bu para büyük para değil. 30 milyon lira 1 milyon dolar etmiyor. Bunu da hatır için değil yasalar emrettiği için veriyor. Ereğli Belediyesi, bu paraları almak durumunda ve bana göre de gerçekten çok az alıyor. Bunun, koskoca ERDEMİR tarafından gündem maddesi yapılarak işi çekip-çevirmeye çalışmasını anlamıyorum. 
 

"ERDEMİR'İN BU ŞEHRE BORCU VAR"
Ereğli, ERDEMİR’den büyüktür, bunu da söylemek lazım. Bu şehre birisinin borcu varsa, ERDEMİR’in bu şehre borcu var. Bu şehir borcunu ödedi. En güzel yerlerini zamanında vermiş. Dolayısıyla ERDEMİR’in bu şekilde inatlaşmasını, endüstri bölgesi olması talebini sürekli gündemde tutmasına anlam veremiyorum.
 

"ERDEMİR'E YER TAHSİS EDERİZ"
Erdemir endüstri bölgesi olsa işçisine daha fazla maaş mı verecek, 5 bin kişiden 10 bine mi çıkacak, böyle birşey varsa alalım bayrakları dolaşalım sokaklarda ama böyle bir şey yok. Erdemir'e yer lazımsa 2 tane OSB var tüm metrekarelerini tahsis ederiz. Emlak vergisi ödemezler, belediye ile işi olmazlar. Samimilerse gelsinler yeri tahsis ederiz."
 

"EREĞLİLİ MÜTEAHHİTLERİN İŞLERİ ELİNDEN ALINDI"
Amacımız bu şehri büyütmek, Erdemir'in de bu şehri büyütmek olmalı. Erdemir'de birilerinin tanıdığı torpillisi diye dışarıdan firmaları getirip Ereğli'den iş yapanların elinden işi alıp başkalarına vermemeli. Tekrar ediyorum burada iş yapan Ereğlili müteahhitlerin ellerinden işleri şunun yakını tanıdığına verilmesin. Kimse OYAK'ın adı altında dokunulmazlık zırhına bürünmeye çalışmasın. 2 Tane büyük müteahhitin işleri ellerinden alındı başkasına verildi ve bunun devamı gelecek. Başka bir şehirden en tepedekilerinden birinin tanıdığına. İsimleri de verebilirim, polemiğe de girmeyelim.
 

KARADENİZ EREĞLİ BELEDİYESPOR
Karadeniz Ereğli Belediyespor'un kesinlikle kapanmaması lazım. Buna TSO çıksın o çıksın gibi laflar var. Babamın vasiyeti var ben hiçbir şekilde kulüp başkanlığı döneminde yer almayacağım. Çok istiyorum ama benim önümü kesen vasiyet meselesi. Ben bu işin altına girmem. Ereğli Belediyespor'un başarılı olmasını isterim. Takım kazanırsa herkes kadar sevinirim yenilirse herkesten çok üzülürüm. Emek harcadım para harcadım o kulüpte. Halil Başkanın kulüp kapanıyor gibi söylemlerini doğru bulmuyorum. Bize düşen görev varsa yardımcı oluruz. Sportif faaliyetlere 1 kuruş aktaramıyoruz. 
FAKÜLTEDE BİR BUÇUK YILLIK İŞ VAR!
Keleş, toplantının satır aralarında; Ereğli Eğitim kampüsünde kaba inşaatın bittiğini; diğer işler için de yaklaşık bir buçuk yıla ihtiyat olduğunu söyledi. Keleş, gazetecinin ‘inşa yavaş mı işliyor?’ sorusuna karşın; işleyişin, hedeflenen zaman içinde ilerlediğini vurguladı.

Muhabir: Mustafa Kemal Bektaş