Erdemir’in ülke ekonomisine kazanımlarına dikkati çeken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, demir çelik sektörü olmadan diğer sektörlerin yoluna devam edemediğini belirterek, "Bu sektörü ihmal etme şansımız yok. Bu sektörü kim yaparsa yapsın biz ithal ederiz deme şansımız da yok. Bir tek yolumuz var mecburi istikametimiz var” dedi.
Zonguldak Valisi Ali Kaban, Erdemir’e mantıklı projeler götürülmesi durumunda gerekli desteği verebileceğini anımsatarak, “Bölgemizde bir Metalurji fakültesi kurulması yönünde Erdemir konuya çok sıcak yaklaştı ve şuanda bu konuda yeni bir çalışma başlatıldı. Sanıyorum hayal ettiğimiz gerçekleşir ise Türkiye'nin sayılı fakültelerinden birisi gerçekleşmiş olacak, bunun için her türlü mekan desteği dahil olmak üzere bu desteği bize verdiler vermeyi de taahhüt ettiler” müjdesini verdi.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Ar-Ge Merkezi Açılış Töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, demir çelik sektörünün sanayi çağının en önemli ve en temel sektörü olduğunu söyledi. Bugün, dünyada teknolojide son derece gelişmiş bütün ülkelerin çok güçlü bir demir çelik sektörü altyapısına sahip olduğunu belirten Bakan Işık, demir çelik sektöründe ilerlemeden diğer sektörlerde başarı elde etmenin geçmişte çok mümkün olmadığını ifade etti.
ERDEMİR VE İSDEMİR SEKTÖRÜN DİNAMOSU
Geçmişte demir çelik sektörüne ısrarla yatırım yapanların, oradan teknoloji seviyelerini yükselterek başka sektörlere geçme imkanına kavuştuğunu vurgulayan Bakan Işık, şöyle devam etti: "Türkiye'de ERDEMİR ve KARDEMİR bu sektörün ülkemizde gelişmesinde adeta dinamo görevi yaptılar. ERDEMİR ve KARDEMİR yassı çelikte Türk sanayisine getirdiği soluk, katkı hiçbir zaman yadsınamaz, ihmal edilemez. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'de demir çelik sektörü tam bir yol ayrımında. Türkiye dünyadan, gelişmiş dünyadan çok sert bir şekilde ayrılmış durumda. Dünyada özellikle cevherden üretim yüzde 70, hurdadan üretim yüzde 30 bandındayken, Türkiye'de bunun tam tersi bir realiteyle karşı karşıyayız. Cevherden üretim ERDEMİR, İSDEMİR, KARDEMİR'de var. Sadece 3 firmamızda toplam üretimin yüzde 30'u ama diğer 22 tane firmamız hurdadan üretim yapıyor. 22 firma da pazarın yüzde 70'ine sahip. Son 2 yılda cevherle hurdayla arasındaki fiyat farkının açılmasından dolayı ERDEMİR, KARDEMİR ve İSDEMİR rekabet gücünü ellerinde tutarken, hurdadan üretim yapan firmalarımız çok ciddi sıkıntı içerisindeler."
“ARTIK BU İŞ MUTLAKA YAPILMALI”
Bakanlık görevini devraldığında bu çarpıklığın düzeltilmesi için talimat verdiğini, ısrarla ve inatla bu konu üzerinde yoğunlaştıklarını kaydeden Işık, "Belli bir süre sonra bize inanmayan arkadaşlarımız fiyatların da geldiği seviye sonucu 'artık bu iş mutlaka yapılmalı, Türkiye cevherden üretimi yüzde 50 seviyesine getirmeli' bandında buluştular" şeklinde konuştu.
“SİZCE BİR TUHAFLIK YOK MU?”
Türkiye'de cevherden üretimin arttırılması ve hurdanın üretimdeki payının azaltılmasına yönelik önemli adımlar atacaklarını anlatan Işık, "Düşünebiliyor musunuz, Japonya dünyanın en önemli çelik üreticilerinden biri. Japonya'nın benim bildiğim kadarıyla ne demiri ne cevheri ve ne taş kömürü var ama Japonya cevherden üretimini yapıyor, hurdasını Türkiye'ye satıyor. Şimdi bunda bir tuhaflık yok mu sizce? Böyle bir şey olabilir mi? Yani bu sektörde bu kadar tecrübesi olan, birikimi olan bir ülkenin ürettiğinin tam tersine iş yapmak ne kadar doğru ne kadar mantıklı. Şimdi önümüzdeki süreçte bazı ara formülleri de devreye alacağız ve inşallah bu oranı hızla aşağılara düşüreceğiz. Şu anda bu sektörden hurdadan üretim yapan firmalarımız sıkıntı içerisindeler. Sıkıntı çekmemeleri için kalıcı tedbirleri birlikte alacağız" ifadelerini kullandı.
HEDEF ODAKLI YAKLAŞIM
Demir çelik sektörünün teknolojik kodlarında düşük ve orta teknoloji düzeyinde olduğunu vurgulayan Işık, demir çelik sektörü olmadan diğer sektörlerin yoluna devam edemediğini belirterek, "Bu sektörü ihmal etme şansımız yok. Bu sektörü kim yaparsa yapsın biz ithal ederiz deme şansımız da yok. Bir tek yolumuz var mecburi istikametimiz var. Bizim özellikle vizyonumuzda iki temel yaklaşımımız var. Türkiye'nin demir çelik gibi, otomotiv gibi, makine gibi, tekstil gibi, güçlü olduğu sektörlerde hedef odaklı yaklaşım gerçekleştirmek zorundayız" diye konuştu.
TÜRKİYE ZIRH ÇELİĞİ ÜRETMELİ
Türkiye'nin artık ucuz iş gücüyle dünyayla rekabet eden bir ülke olmaktan çıktığını söyleyen Bakan Işık, şöyle devam etti: "Kim bu alana yatırım yaparsa yanlış yapar. Türkiye her geçen gün refah toplumu olması noktasında emin adımlarla ilerleyen bir ülke. Bizim rekabet edeceğimiz ülkeler yeni gelişen, uzak doğu veya gelişmekte olan ülkeler gibi. Bizim rekabet edeceğimiz ülkeler gelişmiş ülkeler. Onlarla rekabetinde tek şartı onların teknoloji düzeyine yükselmek. Demir çelikte bizim katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Artık Türkiye zırh çeliği üretmek durumunda. Katma değeri yüksek daha nitelikli çeliği biz üretmek durumundayız ki kilogram ihracat fiyatımızı da oradan elde ettiğimiz geliri de arttıralım. Demir çelik sektöründe katma değerini yükseltecek çalışmalara daha fazla odaklanmak durumundayız. Zırh çeliği gibi nitelikli çelik gibi alanlara daha fazla yatırım yapıp buradan üretip sadece ülkemizin ithalatla karşıladığı ihtiyacını değil aynı zamanda dünyaya buradan mal satmanın gayreti içerisinde olmalıyız."
AR-GE MERKEZİ SAYISI 184
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2008'de dünyanın ekonomik krizle boğuştuğu dönemde Ar-Ge Merkezleri Yasası çıkarttıklarını anımsatarak, şunları kaydetti: "Dedik ki 'Ey özel sektör, gelin siz Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapın'. O güne kadar rakam, yüzde 80'ini devlet yapar, yüzde 20'sini özel sekter yapar. Devletin yaptığı Ar-Ge de çoğu üniversitedeki rutin işler. Gelin özel sektör olarak Ar-Ge yapın. Burada 100 liralık maliyet oluşuyorsa 60 lirası sizin 40 lirası bizim olsun. Maliyeti paylaşıyoruz. Bugün Allah'a şükürler olsun geldiğimiz noktada ilk başlangıçta 50 araştırmacı sayısını koymuştuk. Daha sonra geçtiğimiz yıl bir kanun değişikliği yapıldı. TBMM bu kanun değişikliğini yaptı ve sayıyı 30'a düşürdük. Bu sayıyı 30'a düşürünce ilk Ar-Ge belgesi alan firmamız ERDEMİR'dir. Bugün Ar-Ge merkezi sayımız 184'e yükseldi. Hedefimiz 500'dür. Türkiye 500 Ar-Ge merkezi de Ar-Ge yapacak ki güçlü olduğu sektörlerde niteliğini yükseltsin."
ERDEMİR’DEN FAKÜLTE
Erdemir'in burada bir fakülte özellikle çelik ile ilgili bir fakülte kararı kurma kararı almasını önemsiyoruz. Almanya'da bir sanayicinin en küçük problemi olsa ilk aklına gelen yer üniversite. Benim bu problemimi kim çözer 1 numaralı alternatif üniversite. Türkiye'de maalesef son numara üniversite. Özellikle Bülent Ecevit Üniversitesi ve diğer üniversitelerimiz ile Erdemir'in yapacağı işbirlikleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da güçlü bir şekilde destekleyeceğiz”
“ZONGULDAK İÇİN RAPOR ÇIKARTILDI”
Vali Ali Kaban, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) uzmanlarına bölge ile ilgili rapor çıkarttırdığını ifade ederek, “Rapor doğrultusunda 3 ayrı alanda çalışma yapılabileceği sonucu çıktı. Bunlar sıcak haddeleme, çelik servisi merkezleri ve makina imalat sektörüdür. İlk 2 opsiyonun bölgemiz için Erdemir'in desteği de olsa bir geleceği olmadığı yönünde bir rapor getirdiler ama son kısım olan makina imalat sektörü konusunda yapılabilecek birşeyler olduğunu söylediler. Bunun üzerine BAKKA projesi hazırladık, MÜSİAD Ereğli bu konuda çalıştı ve neticede yapılabilecekler noktasında bir sonuç raporu çıktı. Bu rapor doğrultusunda çalışmalara başladık. Özellikle OSB ile birlikte BAKKA'nın projesinin buraya aktarılabilmesi imkanıydı. Bu çok cazip geldi. Bu konudaki çalışmayı 2 ay önce başlattık. Aslında güdümlü projeler ajansı bağlı vilayetlerin her birinde bir kez yapılabiliyor. Daha önce Bartın başlamıştı Karabük bu sene başlıyor biz gelecek sene yapacağız. Başlattığımız bu çalışma ile daha hızlı bir süreci nasıl yapabilirizin derdindeyiz. Bu anlamda Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Pandır başta olmak üzere Erdemir yönetimimiz ilgili ve sıcak davrandılar. Bu projede yer almak istediklerini ciddi katkı vermek istediklerini ifade ettiler. Onlara da bu gayretli çalışmalara verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyorum.
ERDEMİR’DEN METALURJİ FAKÜLTESİ
Bölgemizde bir Metalurji fakültesi kurulması yönünde Erdemir konuya çok sıcak yaklaştı ve şuanda bu konuda yeni bir çalışma başlatıldı. Sanıyorum hayal ettiğimiz gerçekleşir ise Türkiye'nin sayılı fakültelerinden birisi gerçekleşmiş olacak, bunun için her türlü mekan desteği dahil olmak üzere bu desteği bize verdiler vermeyi de taahhüt ettiler.
“ERDEMİR, MANTIKLI BİRŞEYE DESTEK VERİYOR”
Bütün bunları Erdemir'in mantıklı bir şekilde birşey götürebilirsek bölgemiz için sonuç getirecek bir kısım çözümler ile gidebilirsek elinden geleni yapıyor. Biz de bu anlamda üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Buradaki yapılacak AR-GE Merkezi gerçekten büyük bir yatırım" sözlerine yer verdi.
“KATMA DEĞERİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, Erdemir Grubu’nun Türkiye’nin en önemli çelik üreticisi olduğunu, ham çelik ile dünyada 45, Avrupa’da üçüncü sırada bulunduklarını belirterek, “Kuruluşundan bu yana Türk sanayisinin gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Grubun ana şirketi olan Erdemir'in yarım asır önce ilk yassı çelik üretimine başlaması sanayicimizin pek çok sektörü için bir milat oldu. Bu yolculuğumuz bugün tüm hızıyla sürüyor. Ülkemiz için yarattığımız katma değeri Ar-Ge grubu ile de devam ettireceğiz" dedi.
“DAHA İLERİYE GÖTÜRECEK”
OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Ulusoy da ülkelerin artık bilgi ve teknolojiye büyük önem vererek halkın refah seviyesini üst sıralara yükselttiğini ifade ederek, “Geçtiğimiz 10 yılda son dönemde ekonomimizi siyasi istikrarın da desteği ile çok güçlü noktalara taşıyabildik. Şimdi yeni bir boyutta çıkmamız lazım. Bu boyutta artık var olan bilgileri kullanmak değil sadece o bilgilere ilave yapabilmektir. Dolayısıyla artık işin içine kol gücümüz olduğu kadar akıl gücümüzü de koymalıyız. Bugüne kadar yaptığımız en önemli yatırım Erdemir grubu içindir. Ar-Ge similasyon merkezimiz kanalı ile daha da ileriye götüreceklerine inanıyorum” sözleri ile konuştu.
Konuşmaların ardından Ulusoy, Işık'a şilt takdim etti. Bakan Işık ve beraberindekiler Ar-Ge merkezinin açılışını gerçekleştirmelerinin ardından, ilçe protokolü ile fabrikayı gezdi.
(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)