Kdz. Ereğli eski İlçe Müdür Yardımcılarından emekli öğretmen İsmail Demirel “Nasıl bir yerel yönetim istiyorsunuz?” sorumuzu yanıtlarken, cumartesi pazarının iki ayrı güne yayılmasını önerdi. Demirel, Bolu belediyesinin bir dağın altını oyarak otopark yaptığı örneğini de göstererek, Göztepe’nin altına aynısının yapılabileceğini belirtirken, ilçenin trafik sorununun çile dönüştüğüne vurgu yaptı.

İsmail Demirel ile yaptığımız söyleşide şu ifadeler yer aldı:

ORMANLI'YA İŞ MAKİNASI ORMANLI'YA İŞ MAKİNASI

Hocam merhabalar, siz Karadeniz Ereğli’de yaşayan aydın bir öğretmensiniz. Biz biliyorsunuz toplumun her kesimi konuşsun diye “nasıl bir yerel yönetim istiyorsunuz?”  sorusunu yöneltiyoruz. Size de soralım. 31 Mart’tan sonra nasıl bir yerel yönetim bekliyorsunuz?

o   Yerel yöneticilerimizin seçimden önce verdikleri sözleri hatırlamaları öncelikle isteğimiz tabi ki.

o   Ereğli’nin sorunlarına baktığımız zaman trafiğin artık gerçekten insanları üzen hale geldiğini hepimiz görüyoruz. Ne yazık ki ne yerel yöneticilerimiz ne de kamu yöneticilerimiz trafik konusunda benim 30 yıllık Ereğli yaşam sürecimde bir adım atmadılar.  30 yıl önceki yollarla aynı yolları kullanıp ama trafik sayısı araç sayısı kat kat arttı. Ben şunu istiyorum İş Bankasının önünden eski Adliyeye İskele Camisinin önünden Anıt Parka iki tane alt geçit yapılsa bu ilçede ve bu aradaki güzergahta kesinlikle karşıdan karşıya geçiş yol üstünden engellenebilse Ereğli trafiğinin en büyük sorunların bir tanesi çözülmüş olacak. Bu bir öneri.

o   Ben Boluluyum, Bolu Belediyesi Fırka Tepesi dediğimiz dağın içine 2 bin araçlık otopark yaptı. Bizim orman işletmesinin Göztepe’nin altına da bu aynı şekilde örnek olarak yapılabilir. Gidin Bolu’ya, Düzce’ye çevre illere toplu taşımada kullanılan otobüs durakları, kapalı otobüs durakları klimalı. Yazın soğutan kışın ısıtan ama bizim Ereğli’de ne yazık ki bir tane kapalı otoparkımız yok. Sabahleyin işe giden insanlarımız yağmurda çamurda fırtınada açık alanda otobüs bekliyor. Kapalı duraklar istiyorum. Bizim insanımızın neyi eksik?

o   Pazar, Pazar yerlerimiz çok kötü Sayın Posbıyık’ın bir dönem katlı pazaryeri projesi sonrasında bugünkü haline geldi çarşı içinde. İnsanlara hitap etmiyor, halkımıza hitap etmiyor. Kim gidiyor Pazara? Gerçekten gelir durumu orta ve ortanın altındaki insanlarımız gidiyor. Ne olur yani fabrikalardaki gibi üstten ısıtmalı bir sistem olsa pazaryerinde? İnsanlar donmasa, üşümese bunu yapabiliriz. Kadınlar pazarı ve hal pazarı dediğimiz yere ısıtmalı Pazar yeri istiyorum. Cumartesi pazarı bir güne topladık cumartesi pazarını ofisin orayı kapattık Erdemir ile bitişik olan yeri ama insanlar aracıyla gelemiyor. Araçla gelemeyen bir Pazar yeri mi olur? Gidin bakın komşu ilçemiz Alaplı’ya kapalı Pazaryeri insanlar aracıyla gidiyor istediğini alıp dönebiliyor. Ben diyorum ki Ereğli’de böyle bir alan mı yok? Yaratın efendim yerel yönetimin görevi bu. Yaratın, yaratamıyorsanız cumartesi pazarını ikiye ayırın bir gün tuhafiyeciler açsın Pazar günü cumartesi günü de sebze meyve açsın ama yolun bir tarafı park olsun. İnsanlar aracıyla gelsin iki saat park sınırı koyun burada alış verişini yapıp arabasının bagajına doldurup gidebilsin. Yapamıyoruz, hiç kimse halkı dinlemiyor. Seçim öncesi vaatler seçim sonrası binalara kapanan yöneticiler. Halkın içinde olmayan yöneticiler. Festivalden festivale olmuyor, Halkın içine çıkmak. Hiç Ereğli Belediyesinin bütçesinden de haberimiz yok, Sayın Başkanımız bazen konuşmalarında anlatıyor borcu olmayan bir belediyeyiz ben borcu olmayan belediyeyi ne yapayım? Borçsuz olması beni onurlandırmıyor. Ben şeffaf olarak nereye para harcadığımızı ilan eden bir belediye istiyorum. Bütçenin borçsuzluğu değil tabi ki. Yağmur suyu tesisi kanalizasyonu yok arıtma tesisi yok yatırım yapılmıyor borç yok. Ben borçlanalım ama kanalizasyonumuz derin deşarj olmasın arıtıp da denize verelim. O su yine Kandilli taraflarından geliyor, bizim yüzdüğümüz plajlarımıza etki ediyor. Akçakoca’nın arıtma tesisi var da bizim neden yok? Bunları söylemek istiyorum. Dediğim gibi yağmur suyu halen kanalizasyona veriliyor. Yağmur suyu şebekesinin kanalizasyondan ayrılması lazım. Bunu istiyorum. Yani keşke birkaç tanesi yapılabilse zaman zaman halk günlerinde halkın gerçek sorunları dinlense daha kolay olacak belediyecilik. Sahil çok güzel evet bunların hepsini Posbıyık’a borçluyuz ama sahilin dışında otopark sorunu artık çile haline geldi Pazar yerleri yeterli hizmeti veremiyor ben bunları anlatmak istiyorum. 

Teşekkür ederim.

Editör: Derya Tetik