İSTANBUL (AA) - Bu yıl 19'uncusu düzenlenen "Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2024" programının kazananları ödüllerini aldı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Deloitte, Teknoloji Fast 50 programı ile her yıl dünya ve ülke çapında en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini belirliyor. Liste, şirketlerin son üç yıldaki net satış gelirlerindeki büyüme oranları değerlendirilerek hazırlanıyor.

Bu yıl 19'uncusu Meta, Trendyol ve Mastercard iş birliğiyle iş birliğiyle düzenlenen program kapsamında şirket sıralamaları ve özel ödüllerin kazananları, Conrad İstanbul Bosphorus Oteli'nde düzenlenen törende açıklandı.

Son üç yılda yüzde 10 bin 454 büyüme kaydeden robotik ve otomasyon çözümleri şirketi Novi Robot, programda ilk sırayı alarak Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketi oldu.

Fintech sektöründe faaliyet gösteren Figopara, yüzde 5133 büyümeyle ikinci, bilgi teknolojileri alanında çözüm üreten Çekino ise yüzde 4847'lik büyümeyle üçüncü sıraya yerleşti. En hızlı büyüyen ilk 10 listesindeki diğer şirketler ise ikas, Sipay, EasyCep, ParamTech, SoftGlobal, Norm Digital ve HangiKredi olarak sıralandı.

- Beş farklı alanda özel ödül dağıtıldı

Program kapsamında, gelirleri 100 milyon avro ve üzerindeki teknoloji şirketlerine verilen "Big Stars Ödülü" de sahiplerini buldu. ASELSAN, Biletall, Param ve Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri, ödüle hak kazanan şirketler oldu.

Bursalı yerli Togg'dan yılın ilk fırsatı Bursalı yerli Togg'dan yılın ilk fırsatı

Teknoloji sektöründe kadın istihdamını ve kadınların konumunu destekleyen, kadın odaklı ürün ve hizmetler geliştiren şirketlere verilen "Meta Teknolojide Kadın" ödülünü, ARD Bilişim aldı.

Topluma ve çevreye yarattığı etki ile en fazla öne çıkan teknoloji firmaları için bu yıl ikinci kez verilen "Trendyol Pozitif Etki Ödülü"nün sahibi ise Kunduz oldu.

Bu yıl ilk kez verilen iki ödülden "Trendyol Teknoloji İhracat Ödülü"nü DOF Robotics; "Mastercard Fintech Özel Ödülü"nü de HangiKredi kazandı.

- "Türkiye'nin teknoloji üretimi açısından yakaladığı dinamizm dikkat çekici"

Açıklamada görüşlerine yer verilenlerden Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Endüstrisi Lideri Metin Aslantaş, her yıl programa dahil olan teknoloji şirketlerinin, olağanüstü çeşitlilikteki fikirlerle önemli başarılara imza attığını bildirdi.

Son dönemde özellikle finansal teknoloji, e-ticaret ve yazılım alanında başarılı şirket sayısının hızla arttığını, bu durumun listeye de yansıdığını kaydeden Aslantaş, "Robotik, yapay zeka, enerji verimliliği ve çevresel teknolojiler gibi sektörler de büyüyor ve güçleniyor. Bir dönem öncesinde yerel dinamiklere daha çok yaslanan Türk teknoloji şirketlerinin artık küresel rekabet içinde de kendilerine yer bulduklarını gözlemliyoruz. Bu açıdan Türkiye'nin teknoloji üretimi açısından yakaladığı dinamizm gerçekten dikkat çekici." değerlendirmesinde bulundu.

Küresel teknoloji yarışında ABD, Çin, Hindistan gibi odakların yanında Avrupa'nın oldukça geri konuma düştüğünü vurgulayan Aslantaş, Türk şirketlerinin taşıdıkları dinamizm ile bulundukları coğrafya için itici güç olma potansiyeli taşıdıklarını, Deloitte olarak küresel ağları ve bilgi birikimleriyle büyüyen Türkiye'nin teknoloji şirketlerini Fast 50 Programı ile desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Meta Türkiye Ülke Direktörü ve Kuzey Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Gaming Bölge Direktörü İlke Toptaş ise insanlar arasındaki bağlantıların geleceğini inşa eden bir teknoloji şirketi ve yenileşim kültürünün, Meta'nın DNA'sında olduğunu belirtti.

Teknoloji ve yenileşime yön veren tüm girişimlerin çok değerli olduğuna inandıklarını ve ekosistemde fark yaratan kadın girişimcileri desteklemeye önem verdiklerine değinen Toptaş,"Yenileşim bayrağını taşıyan kadınların yeni girişimcilere ilham vermesini, tüm kadınları cesaretlendirmesini ve bu sayede kadınların girişimcilik ekosisteminde daha da önemli bir yer almalarını diliyoruz. Meta platformları aracılığıyla teknolojinin kullanım alanlarının genişlemesi ve tüm ekosistemin büyümesi için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Trendyol Grubu İş Geliştirme Başkanı Dündar Özdemir de e-ihracatı odaklarına alarak Türkiye'deki yüz binlerce üretici ve esnafın ürünlerini Doğu Avrupa, Körfez Bölgesi, Almanya ve Azerbaycan'da milyonlarca müşteriye ulaştırdıklarının altını çizdi.

Türkiye'nin ihracatına katkı sağlamak için tüm güçleriyle çalışmaya devam ettiklerini aktaran Özdemir, şunları kaydetti:

"Bu anlayışla Deloitte Teknoloji Fast 50 Ödülleri'nde bu alandaki başarılı çalışmaları ödüllendirmek ve teşvik etmek istedik. Trendyol Teknoloji İhracat Ödülü'nün kazananı, 2023 yılının net satış gelirleri içerisinde ihracat payı yüzde 50 ve üzeri olan firmalar arasında büyüme oranı en yüksek firma DOF Robotics oldu. Trendyol'un kuruluş felsefesinde bulunan en büyük pozitif etkiyi yaratma vizyonunu da her yaptığımız işte önceliklendiriyoruz. Bu bağlamda, öğrencilerin sınavlara hazırlanmalarını kolaylaştırmak için başarılı bir proje geliştiren Kunduz'a Trendyol Pozitif Etki Ödülü'nü takdim etmekten mutluluk duyuyoruz ve her iki kuruluşu da tebrik ediyoruz."

Mastercard Türkiye Danışmanlık İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Mehmet Gülez ise dijital dönüşümün ve finansal erişimin önemine inandıklarına, finansal teknoloji alanında yenilikçi çözümler geliştiren projeleri desteklemenin, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu olduğuna işaret etti.

Gülez, "Finansal teknoloji şirketlerinin sunduğu imkanlar sayesinde, iş dünyasında daha etkin ve başarılı olmaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'deki finansal teknoloji girişimcilerinin yenileşim ve yaratıcılık dolu projelerini görmek ve bu projelere destek olmak, bizim için büyük bir memnuniyet kaynağı. Finansal kapsayıcılık ve dijital ekonominin gücü ile herkesi, her yerde daha iyi bir geleceğe taşımayı hedefliyoruz." şeklinde görüş belirtti.


Kaynak: aa