Batı Karadeniz Bölgesi Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Öztürk, Karadeniz Ereğli ve Alaplı'da fındık toplama sezonunun başlaması üzerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen mevsimlik işçilerin bölgeye gelmesi ile işçi ücretlerinde krizin yaşandığını duyurdu.
Öztürk, konuya ilişkin açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Alaplı, Ereğli ve Akçakoca bölgelerinde fındık sezonu başlamasıyla yaşanan fındık yevmiyeleri konusunda tutarsızlık üreticinin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Yaklaşık 20 bin fındık üreticisini yakından ilgilendiren işçi yevmiyeleri 475 lira olarak açıklanmasına rağmen , 500 liradan işçi temini yapıldığı hatta bazı yerlerde 600-700 liraya mal olan işçi ücretinin denetimi yapılamıyor. Hükümetin her yıl olduğu gibi , bu yılda Fındık Taban fiyatını açıklamaması, biz üreticilerde endişeye neden olmaktadır.
Doğu ve Güneydoğu’dan gelen işçiler içinde 12-13 ve 14 yaşlarında çocukları tarlalara süren işçi simsarları bu çocuk sömürüsüne neden olurken, 10 kişilik gruplar halinde tarlaya sürülen gruplar için 1 ahçı, 1 çavuş parası almasıyla, hiçbir emek sarf etmeden maliyetlere ciddi artışlar getiriliyor olması, fındık ürünü sahibi üreticimizi yıldırmaktadır. Serbest piyasa koşullarını öne süren devlet yetkilileri, haksız kazanç sağlayan simsarlara denetim getirmedikçe, hem üretici hem de, küçük çocuk işçi sömürüsüne engel olunamayacaktır. Bizler Batı Karadeniz Bölgesi Fındık Üreticileri yöneticileri olarak, yaşanan belirsizliklerin giderilmesi için ilgili kurumları göreve davet ediyoruz.
Öte yandan, 2023 Yılı Fındık Taban fiyatının 125 liradan aşağı olması halinde, mevsim şartlarının kötüye gitmesi nedeniyle az olan ürünümüzün, sezon sonu zararla kapanacağı göz önüne alınması kanaatindeyiz. Umuyoruz ki, bu olumsuzluklara ilgili kurum ve kuruluşlar; başta valilikler duyalı olurlar. Böylece milli servet olan ve Türkiye Ekonomisine en büyük katkı sağlayan fındık piyasasının canlanması ile daha verimli bir yıl yaşanması en büyük beklentimizdir."