8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Dünya Kömür günü. Kdz. Ereğlili Uzun Mehmet’in 1829 yılında Köseağzı değirmenine gittiğinde Neyren deresinde bulduğu kara taş parçalarını değirmenin ocağına atması ile keşfedildiği yurdumuzda  kara elmas . O kara taş parçaları Uzun Mehmet’in de sonu oldu ya. İstanbul’da öldürülerek elindeki  Uzun Mehmet tarihe de “ilk maden şehidi” olarak geçti. 1848 yılında taşkömürü işletmeciliğinin başladığı bölgede, yıllar boyunca büyük bir sömürü yaşandı. Bu sömürünün merkezi elbette ki yabancı şirketlerdi.  Ülkemizin düşman işgalinden kurtulması ile yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizin kamulaştırılması ile kölelik devri sona erdi.

Sadece Kdz Ereğli’ye değil, Zonguldak’a, bölgeye ve ülkeye büyük katma değerler sağlayan, hatta halen daha ülkemizin dört bir yanında madencilerin ekmeği ile karnını doyuran, emeklilerimiz, dul ve yetimlerimizin vardır ve  sayıları da on binlercedir.

Kömürün bulunuşu ile  ışığa, aydınlığa, sanayiye kavuşan bölgemiz ekonomisinin mimarlarının başında elbette Kestaneci Köylü Uzun Mehmet gelmektedir. O’na olan şükran duygularımızı bir kez daha ifade ederken, her yıl 8 kasım tarihinde kutlanan Uzun Mehmet’i Anma ve Dünya Kömür gününde, Rahmetli Belediye Başkanlarımızdan Ruhi Cöbekoğlu’nun 1997 yılında kaleme aldığı bir yazıyı özellikle paylaşmak istiyoruz.

Bu yazıda Cöbekoğlu, Kdz. Ereğli’nin tarihine de önemli bilgiler bırakıyor.

Yazının son bölümündeki görüşleri şöyle:

“….İlk 8 Kasım 1932 yılında, bu kıymetli madeni bulan Uzun Mehmet adına anma törenleri yapılır. Zonguldak’ta ve Ereğli’de Uzun Mehmet adına parklar yapılır caddelere isimler verilir. Ereğli’de millet bahçesine, Uzun Mehmet Bahçesi ismi verilir.

Zonguldak’ta bir park yapılır ve Uzun Mehmet adına bir anıt yapılır. Kestaneci Köyü’ne 1973 yılında anıt yapılır. Anma törenleri 1984 yılına kadar burada yapılır. Kömürü bulan ve yeri bundan sonra eleştirilere uğrar özellikle Bartınlı Necdet Sakaoğlu kömürün Amasra’da bulunduğunu söylemeye başlar.

Oysa Amasra’da kömürün bulunuşu bellidir ve 1864 yılı yani kömürün bulunduğu 1829 yılından 35 yıl sonradır.

Kestaneci Köyü ile Köseağzı’nın irtibatı olmadığını söylerler. Oysa Kestaneci Köyü ile Balı Köyü komşu ve yıllardan beri birbirleriyle evlilik yapan akrabadırlar.

Köyü bağlayan yolun patika olması sanki bağ yokmuş gibi gösterişli. Oysa o yıllarda yollar hep patika ve buralarda irtibat yaya veya at katır ile yapılmakta, düğün alaylarında gelin ata binmekte idi.

Hiçbir dayanağı olmayan bu savlar, Ereğli Kömürleri İşletmesi eki ismini, parklarını anma törenlerini kaldırma ile eşdeğer bir ruh halidir.

Bu Kdz. Ereğli fobisi ile yaşayanlar önce Zonguldak’ta olan Uzun Mehmet’i anma günü park ve ismini kaldırdılar sonra 1984 yılına kadar Kestaneci Köyünde yapılan Uzun Mehmet’i anma töreni kaldırdılar.

Kestaneci Köyü artık köy statüsünden çıkmış Kdz. Ereğli Belediyesinin Mahallesi olmuştur. Kömürü bulan Uzun Mehmet’tir. Burada tören yapmaya karşı olmaya kimsenin hakkı yoktur.”

AYŞE BEKTAŞ VEFAT ETTİ AYŞE BEKTAŞ VEFAT ETTİ

 

Editör: Derya Tetik