Eski Belediye Başkanı, eski devlet hastanesi başhekimi ve şimdi de özel bir hastanenin başhekimliği görevini sürdüren Dr. Nevzat Çimenoğlu, Kdz. Ereğli Çevre Platformu’nun (KERÇEP) 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlediği “Yaşanabilir Çevre” konulu paneldeki konuşmasında akaryakıt istasyonlarının kanser riski yarattığına dikkat çekti.
Çimenoğlu, bu konuda İngiltere’de yapılmış bir araştırmaya dayandırdığı konuşmasında, akaryakıt istasyonlarının 500 metre yakınında kanser riskinin yüksek olduğunu ifade etti.
Yaptığı araştırmada, “Türkiye genelinde lösemi oranı kaçken Zonguldak bölgesinde bu oran şudur diye bir çalışma göremedik. Sağlık Bakanlığı'nın Halk Sağlığı İstatistiklerine girdik obezite ile ilgili istatistik bulamadık” diyen Nevzat Çimenoğlu sözlerine şöyle devam etti:
ÇOCUKLAR 12 KAT DAHA ÇOK TEHLİKEDE
“Araştırırken karşıma İngiltere'den örnek çıktı. İngiltere'de yapılan bir araştırmada motorlu araçların egzoz gazlarından yaydığı karbonmonoksit ve mütemadiyen gazların çocuklarda görülen kan kanserinin başlıca sorumlusu olduğunu ortaya koymuş. Bu araştırma sonucunda bu gazlara maruz kalma dikkat edilmesi gereken çok önemli bir noktada var. Bir akaryakıt istasyonuna 500 metre uzaklıkta yaşamanın, sadece fabrikanın değil bir çocuğun kanserden ölme riskini 12 kat arttırdığını ortaya koymuştur. Mütemadiyen denilen bir madde. İngiltere'de bunu 1953-1980 yılları arasında kanser ve lösemiden ölen 12 bin çocuk üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda Birmingham Üniversitesi'nden George Knox önderliğinde bir ekip vardı. Bu çocukların evleri ile atmosferdeki kirlilik oranı karşılaştıran araştırmacılar; istasyon, diğer ulaşım merkezleri, tren otobüs gibi kirlilik kaynakları 1 kilometre uzaklıkta yaşayan çocukların kanserden ölme riskinin daha fazla olduğu sonucuna varmışlardır. Bu sadece İngiltere değil, Fransa'da da yapılan araştırmalarla garaj veya benzin istasyonu yakınında yaşamanın çocukların lösemiye yakalanma riskini 4 kat arttırdığını ortaya koymuştur.”
POSBIYIK İLE ALMANYA GEZİSİ
Merhume İl Çevre Müdürü Nazmiye Uzun, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ile birlikte Almanya’ya yaptıkları inceleme gezisi ile de bilgi veren Çimenoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Bundan yıllar önce Almanya'ya gitmiştik, çöp fabrikalarını, çöpü incelemek için. Valimiz bizi görevlendirmişti, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Alaplı Belediye Başkanı, Zonguldak Çevre Müdürü Nazmiye Uzun ile birlikte gittik, 1 hafta çöplerin evlerde imal edilip en son noktada imha edilmesine yönelik uzun bir süreci inceledik. Evlerde çöp nasıl öğütülüyor, ayrıştırılıyor, hangi aşamalardan geçiyor, evsel, bitkisel atıklardan gübre yapılan fabrikalara gittik, geri dönüşüm fabrikalarında arabaların nasıl söküldüğünü, kolilendiğini, hammadde haline getirildiğini gördük. Pilleri gömüp tabela koyduklarını gördük. Çöp yakma fabrikalarını da gördük. Çöp yakma fabrikaları eski bir nükleer santraldi herhalde, çöp fabrikasına dönüştürmüşler. Ayrıştırma yoktu, kağıt, kutu ne varsa tüm çöpleri yakıyorlardı. İlgimi çeken fabrikanın giriş kapısında nizamiyesi var. Orada bir ekran vardı. Devamlı ekranda kükürtdioksit, karbondioksit gibi bir sürü şeyler ve karşılarında rakamlar vardı. Devamlı ölçümleri, fabrikanın bacası çöp falan yaktıkları için alanın ölçümlerini halka açık bir şekilde gözüküyordu. İnşallah bir gün bunları da ülkemizde görürüz.”