Zonguldak: Belediyelerin verdiği yapı ruhsatının toplam yüzölçümü 266 bin 658 m²

Karabük:  Yapı ruhsatı verilenlerin yüzölçümü 68 bin 837 m² olarak açıklandı.

Bartın’da ise;  toplam yüzölçümü rakamı 39 bin 931 m² olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Yapı İzin İstatistikleri, III. Çeyrek: Temmuz - Eylül, 2023 araştırmasına göre;  yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü %21,7 oranında artış gösterdi.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2023 yılı III. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı %24,9, daire sayısı %35,0 ve yüzölçümü %21,7 arttı.

Araştırmanın ayrıntılarında şu bilgiler var:

 

Toplam yüzölçümün %53,8'i konut alanı olarak gerçekleşti

Belediyeler tarafından 2023 yılı III. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 39,1 milyon m² iken; bunun 21,0 milyon m²'si konut, 10,0 milyon m²'si konut dışı ve 8,1 milyon m²'si ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

 

En yüksek yüzölçüm payı %64,7 ile iki ve daha fazla daireli binaların oldu


Belediyeler tarafından 2023 yılı III. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçüm payına 25,3 milyon m² ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 3,5 milyon m² ile bir daireli binalar izledi.
 

Yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların yüzölçümü %14,0 azaldı

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2023 yılı III. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısı %13,7, daire sayısı %14,9 ve yüzölçümü %14,0 azaldı.
 

Toplam yüzölçümün %57,0'ı konut alanı olarak gerçekleşti
 

Belediyeler tarafından 2023 yılı III. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların toplam yüzölçümü 23,7 milyon m² iken; bunun 13,5 milyon m²'si konut, 5,1 milyon m²'si konut dışı ve 5,1 milyon m²'si ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

 

En yüksek yüzölçüm payı %72,2 ile iki ve daha fazla daireli binaların oldu
 

İLHAN KÖSE HAYATA VEDA ETTİ İLHAN KÖSE HAYATA VEDA ETTİ

Belediyeler tarafından 2023 yılı III. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçüm payına 17,1 milyon m² ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 1,5 milyon m² ile bir daireli binalar izledi.

 

BÖLGEMİZDE DURUM:

Zonguldak’ta belediyeler tarafından 2023 yılı III. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 266 bin 658 m² olarak gerçekleşti.

Karabük’te belediyeler tarafından 2023 yılı III. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 68 bin 837 m² olarak gerçekleşti.

Bartın’da belediyeler tarafından 2023 yılı III. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 39 bin 931 m² olarak gerçekleşti.

Editör: Derya Tetik