Günümüz Türkiye’sine de ışık tutan “Ben Nazım Hikmet” Okuma Tiyatrosu etkinliği Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar ‘ın açılış konuşmasıyla başladı.

ZOR ZAMANLARDA SANATA OLAN İHTİYACIMIZ DAHA DA ARTIYOR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar etkinliğin açılışında şunları söyledi:

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kültür Sanat Komisyonu’nun hazırladığı ‘Ben Nazım Hikmet’ Okuma Tiyatrosu etkinliğine hoş geldiniz.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak biz her siyasi görüşten gazetelerde çalışan gazetecilerin mesleklerini yapabilir olması için çabalıyoruz. Gazeteciler haberlerini hukuk ve etik ilkeler çerçevesinde yapabilsinler ve yurttaşlara ulaştırabilsinler istiyoruz. Bunun için de açıklamalar, toplantılar yapıyor, raporlar hazırlıyor, meslektaşlarımıza yönelik hak ihlallerini duyuruyor, hukuksal danışmanlık hizmeti veriyoruz. Tüm bu çalışmaları yaparken de sadece Yönetim Kurulu olarak değil, Denetim, Balotaj, Onur kurullarını aktif çalıştırıyoruz. Kültür Sanat, Kadın Gazeteciler, Sosyal İşler Komisyonlarımızla da gündemdeki sorunları ele alan başlıklarla etkinlikler yapıyoruz.

İçinde bulunduğumuz zor zamanlarda sanata ve sanatçıya olan ihtiyacımız daha da artıyor. Bu nedenle Kültür Sanat Komisyonu’muzun çalışmaları çok önem taşıyor. Komisyonumuzun düzenlediği Basın ve Düşünceyi İfade Özgürlüğü sergileri, söyleşiler hak ihlallerinin görünürlüğüne büyük katkı sunuyor. Sanatın sözüyle üyelerimizi bir araya getiren bugünkü etkinliğimizi düzenleyen Kültür Sanat Komisyonu’muza; oyunu hazırlanan Tiyatro Pera’nın yöneticisi Nesrin Kazankaya’ya, okumaları yapacak olan Başak Meşe ve Barış Yalçınsoy’a teşekkürlerim var.

Gazetecilerin yurttaşlara haberlerini özgürce ulaştırabilmeleri için, uğradıkları hak ihlallerinin ortadan kalkması için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Bu güzel oyunu izlemek için bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

 

NAZIM HİKMET’İN ŞİİRLERİYLE OKUMA BAYRAMI

 

Daha sonra TGC Kültür Sanat Komisyonu Başkanı Murat Erdin söz aldı. Erdin şunları söyledi:

“TGC bir sivil toplum örgütü olarak yalnızca medyanın ve medya mensuplarının sorunları üzerinde çalışmalar yapmakla yetinmez,  bildiğiniz gibi çeşitli komisyonlar yoluyla toplumun sosyal gelişimine katkı sunmaya da çalışır. Biz de Komisyon olarak açtığımız sergilerle, bugünkü gibi etkinliklerle sanata, edebiyata, tiyatroya, sinemaya, sosyal medyaya destek olmaya çalışıyoruz. Bu etkinliklerimiz farklı kültürel sohbetlerle ve önümüzdeki aylarda küratörlüğünü Fatma Batukan Belge’nin yapacağı Düşünce ve İfade Özgürlüğü Sergisi’nin üçüncüsüyle devam edecek.

Bugünkü etkinliğimizde büyük usta Nazım Hikmet’in şiirleriyle bir okuma bayramı yapıyoruz.”

OYUN BÜYÜK BİR İLGİYLE İZLENDİ

Nesrin Kazankaya’nın hazırladığı oyunun okumalarını Başak Meşe ve Barış Yalçınsoy yaptı. Oyun; Büyük Türk Şairi Nazım Hikmet Ran’ın Kuvayi Milliye Destanı’ndan, Bursa Hapishanesi’ne, siyasal düşüncelerinden, eşine yazdıkları şiirlere ve bazı düz yazılarından yapılmış sevda, hasret ve mücadele üzerine bir seçkiden oluştu. Oyun, TGC üyeleri ve sanatseverlerin büyük ilgisiyle izlendi.

Etkinlik Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ve Kültür Sanat Komisyonu’nun sanatçılara plaket vermesiyle sona erdi.

TİYATRO PERA’NIN ÇALIŞMALARI

2001 yılında oyuncu, yönetmen, yazar, eğitmen Nesrin Kazankaya tarafından kuruldu. Tiyatro, Kazankaya ve dramaturg Şafak Eruyar tarafından yönetiliyor. 2016 yılına dek, 15 yıl boyunca Taksim-Sıraselviler'deki kendi oluşturduğu mekânında temsiller verdi. 2017 yılında Kenterler Tiyatrosu’nda oyunlarını sergiledi. 2018 yılından itibaren Şişli Black Out sahnesi kiralanarak, büyük bir tadilatla mekân, modern bir tiyatro salonuna dönüştürüldü. Yurt içi ve yurt dışı pek çok festivalde Türkiye’yi temsil eden Tiyatro Pera, İKSV Tiyatro Festivali’nde altı kez yer aldı,  turneler yaptı. 23. yılını kutlayan Tiyatro Pera’da bugüne dek ikisi çocuk oyunu, toplam 32 özgün proje sahnelendi.

DİŞ HASTANESİNDE 2. ETAP BAŞLADI DİŞ HASTANESİNDE 2. ETAP BAŞLADI

Editör: Derya Tetik