Alıştınız tabi… Valeybolcular, basketbolcular derken, kısacası sporcularımızın son yıllarda yurtdışında derecelere girmelerine…

Ama bu üçüncülük başka…

Son yıllarda adeta göz yumularak, her mahalleye, sokağa kadar yayılıp, yaygınlaştırılan uyuşturucu satıcılığıyla ilgili bu üçüncülük… Malum uluslararası çete liderlerinin fink attığı ülke konumuna getirilen  Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşı 10’lu yaşlara kadar kadar düşerken “uyuşturucu kaynaklı ölümlerde” de Avrupa ülkeleri arasında ilk üç sırada artık ülkemiz…

Son yıllarda maalesef ülkemiz uyuşturucu belası kıskacında…  Sizler de görüyorsunuz, uluslararası çete liderleri ellerini kollarını sallayarak dolaşıyorlar, hatta resmen sokaklarda, lokantalarda çatışıyorlar… Yeni İçişleri Bakanı’nın bu arada çalışmaları dikkat çekiyor ki; şiddet, silah kaçakçılığı, çeteler ve de uyuşturucu şebekeleriyle sanki amansız bir mücadele başlamış gibi görünüyor… Umarız devlet içindeki uzantılarına rağmen (zaman zaman operasyonlarda yakalanan suçlular arasında emniyet görevlilerinin de yakalanması dikkat çekiyor) başarı kaydedilir ve çocuklarımızın, gençlerimizin korunması sağlanır…

Umut Vakfı olarak her zaman uyuşturucu belasına dikkat çektik, çekiyoruz da… Çünkü geleceğimiz, gençlerimiz uyuşturucu bataklığına gömülerek ülkemizin geleceği de karartılmaya çalışılıyor…

İçişleri Bakanı ile bu uğurda canla başla çalışan tüm emniyet çalışanlarını çetelerle savaşında kutluyor, başarılı olmalarını diliyoruz…

Evet çetelerle savaşın sonuçlarını hep birlikte izleyip göreceğiz…

Bu arada; geçenlerde Yaşar Üniversitesi’nde “Uyuşturucu ile Mücadele Bilim” paneli düzenlendi… Ki ortaya yukarıda da belirttiğimiz gibi “uyuşturucudan ölümlerde Avrupa üçüncüsü” olduğumuz çıktı.

Bağımlılık elbette ki; çok ciddi bir sorun…  Kumar bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı, alkol, sigara uyuşturucu bağımlılığı…

Yaşar Üniversitesi, öncelikle üniversitelerindeki öğrencilerin sağlığını korumaktan yola çıkarak Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu oluşturmuş… Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, komisyonun çeşitli çalışmalar yaptığını, bağımlılık konusunu dörde ayırdıklarını ve öncelikle madde bağımlılığını ele aldıklarını belirtiyor…

Evet doğal olsun ya da olmasın pek çok madde bağımlılık yapıyor…

Panelde konuşan Prof. Dr. Hamit Hancı, en ölümcül uyuşturucu maddenin kokain olduğunu, uyuşturucuya bağlı ölümlerin genellikle 30’lu yaşlardaki erkeklerde görüldüğünü belirtiyor. Hancı’nın uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili çarpıcı açıklamasından bir kesit şöyle:

“Eroin, morfinden ikibuçuk kat daha güçlü olduğu için bağımlılığı oldukça yüksek. Eroin kullananların yüzde 15’i ise en az bir kez intihara teşebbüs ediyor. En ölümcül olan uyuşturucu madde kokaindir. Esrar da ciddi bağımlılık yapar ve kullananların diğer uyuşturucu maddelerine geçişi kolaylaşır. Uyuşturucuya bağlı ölümler genellikle 30’lu yaşlardaki erkeklerde görülüyor.  Bundan 10-15 yıl önce Türkiye uyuşturucu kaynaklı ölümlerde Avrupa ülkelerinin arasında son sıralardayken şimdi ilk üçe girdi…”

Ve çağımızın en yaygın iletişim ağı internet… İyiye kullanıldığında muhteşem… Ama aynı zamanda da bir BELA…  Nasıl demeyin çevrenize bakın sosyal medyayı, internetten haberleşmeyi kötüye kullanan pek çok insan dolu…

Ki, işte internet aynı şiddet aracı silahlara kolay ulaşımda olduğu gibi uyuşturucu maddeye kolaylıkla erişilmesinde de büyük rol oynuyor…

Bursa Gemlik'te fiyat uyumsuzlukları Zabıta'ya takıldı Bursa Gemlik'te fiyat uyumsuzlukları Zabıta'ya takıldı

Prof. Dr. Ahmet Hasan Koltuksuz, internette arama motoruyla erişilemeyen, illegal ürün satışlarının yapıldığı, suç, terörizm gibi kötü amaçlarla kullanılan ve “Karanlık ağ” olarak nitelendirilen “Dark web”in günde 2 milyon kişi tarafından kullanıldığına dikkat çekiyor.

Türkiye’de maalesef son yıllarda bireysel silahlanmada olduğu gibi uyuşturucu konusunda da veriler korkutucu…

Eski Emniyet Müdürü Bülent Kılıçtepe de, verilerin korkutuculuğuna dikkat çekerken “Bazı aileler ‘Benim çocuğumun parası yok, uyuşturucu alamaz’ diyor. Bu yanlış bir bakış açısı.  Uyuşturucu satıcıları, parası olmayan çocukları alıştırmak için önce bedava veriyor. Ardından kendilerine başkalarını da getirmesini istiyor” diyor…

Umut Vakfı olarak; tüm aileleri “Lütfen çocuklarınıza sahip çıkın” diyerek hem teknoloji kullanımı, hem de uyuşturucu konusunda tekrar uyarırken son yıllarda işlenen cinayetlerin çoğunda bu katliamları yapanların uyuşturucu kullandığının ortaya çıktığına da dikkat çekmek istiyoruz…

Emniyet yetkilileri de bunun farkındadırlar eminiz ki; bir araştırma yapılacak olursa, uyuşturucudan ölümlerde Avrupa’da ilk üçe giren konuma gelmiş olan güzel ülkemizin, belki de bu alanda da üst sıralarda, hatta birincilik konumuna gelmiş olabileceği tespit edilecektir…

O nedenle dikkat Türkiye, diyoruz…

İyi haftalar

Umut Vakfı

Editör: Derya Tetik