ARTVİN (AA) - Artvin'de bu yıl 30'uncusu düzenlenen "Yusufeli Sarıgöl Geleneksel Boğa Güreşleri Festivali" sona erdi.

Valiliğin koordinesinde Yusufeli Sarıgöl Boğa Güreşleri Derneği Spor Kulübünce, Sarıgöl Dutluk mevkisindeki arenada gerçekleştirilen etkinlikte Artvin, Rize ve Erzurum'dan getirilen 62 boğa yer aldı.

300 bin lira para ödülünün dağıtıldığı güreşlerde festivalin en prestijli kategorisi baş boğada şampiyon olan boğa sahibine 50 bin lira para ödülü verildi.

İki gün süren festivalin ilk gününde 30, ikinci gününde ise 32 boğa arenada kıyasıya mücadele etti.

Deste kategorisinde Aslan Yıldırım'a ait "Kılıç", ayak kategorisinde Mehmet Yardım'a ait "Tik Osman", küçük orta kategorisinde Osman Çukadar ait "Kanas", orta boy kategorisinde Tolga Sarı’ya ait "Karaman" isimli boğalar birinci oldu.

Büyük orta kategorisinde Nizam Pehlivan'a ait "Ateş", başaltı kategorisinde Kenan Aksu'ya ait "Paşa", baş kategorisinde de Uğur Taşçı'ya ait "Kılıçarslan" isimli boğalar birincilik elde etti.

Artvin Valisi Turan Ergün, gazetecilere, kentin en önemli kültürel etkinlikleri arasında yer alan boğa güreşlerini ilk defa izlediğini söyledi.

Kentte 2025-2026 boğa güreşleri sezonunun Yusufeli Sarıgöl'de başladığını ifade eden Ergün, bu festivallerin asırları aşan bir geçmişi olduğunu söyledi.

Boğa güreşlerinin geçmişinin, boğaların yaylaya gitmeden önce birbirlerine zarar vermesini önlemek ve onları barıştırmak amacıyla düz alanda düzenlenen güreşlere dayandığını anlatan Ergün, şöyle konuştu:

Samsun'da midibüsün çarptığı kişi yaralandı Samsun'da midibüsün çarptığı kişi yaralandı

"Artvin çok engebeli bir arazi. Boğalar bu sarp arazide birbiriyle güreşirse ölüm kaçınılmaz, kayalardan düşme ihtimali nedeniyle. Bunun için eskiden köylülerimiz yaylaya gitmeden önce hayvanları düz alanda bir araya getirip güreştiriyormuş. Yenen hakimiyeti kuruyor, bir daha birbiriyle güreşmiyor. Burada hayvan hakları ihlali asla yok. Yenilen boğa kaçıyor, yaralama öldürme asla yok."

Boğa güreşlerinin Artvin'in önemli bir geleneği haline geldiğini anlatan Ergün, "Her ilin kendine özgü bir sporu vardır. Artvin'inde bana göre ata sporu boğa güreşi. Bu kültür sayesinde Türkiye'nin en kaliteli boğaları yetiştiriliyor. İnsanlar burada boğaları çok seviyor. Herkes bu festivalleri dört gözle bekliyor. Bu kültür Artvin'in sınırlarını da aşmış. Finali Kafkasör'de yapılan güreşlere Türkiye'nin değişik illerinden boğalar katılıyor. Binlerce insan güreşler için buraya geliyor. Bizde her türlü desteği veriyoruz." diye konuştu.

Ergün, bu festivaller sayesinde kentte ciddi bir turizm hareketliliği yaşandığını, insanların birbiriyle kaynaştığını, gurbettekilerin sılayırahim yaptığını söyledi.

Yusufeli Belediye Başkanı Barış Demirci de festivalin çok güzel bir ortamda yoğun bir katılımla yapıldığını belirtti.

Baharın gelişiyle kentte boğa güreşleri festivallerinin de başladığını vurgulayan Demirci, "Artvin'de en çok rağbet gören kültürel etkinliklerin başında boğa güreşleri geliyor. Boğacılarımızın verdiği bir emek var, heyecan var. Kadın, çocuk, genç, yaşlı herkesin ilgi gösterdiği kadim bir gelenek." dedi.

Orta boy kategorisinde şampiyon olan boğanın sahibi Tolga Sarı da, güreşlere Rize Çamlıhemşin Ayder Yaylası'ndan katıldığını ifade ederek, "Boğa güreşleri bizde atalarımızdan gelen bir gelenek. Bu geleneği sürdürdüğümüz için mutluyuz. Boğam yavruluğundan beri elimde büyüdü. 5 yaşında 590 kilo. İlk defa arenaya çıktı ve bize şampiyonluk kazandırdı, gururluyuz." diye konuştu.

Binlerce kişinin izlediği güreşler ödül töreniyle sona erdi.

Kaynak: AA