Bitki sağlığı; gıda ve yem kanunu hükümlerine göre kurulmuş ve 30 yılını tamamlamış bir örgüt olan Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) merkez dahil üç şubesi aracılığı ile hizmet vermeye çalışıyor. 700’ü aşkın asil ve de 300 aday üyesi bulunan birlik arıcılık sektörüne yarar sağlamak için iktisadi işler kurdu ve makine parkında katı ve sıvı yem üretimi, külçe mum, temel petek üretimi, bal paketleme ve propolis ekstraktı ünitesine sahip oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığının desteği ile “ana arı ve arı sütü” üretimi eğitimi, Milli Eğitim bakanlığı desteği ile “ustalık telafi programı” ve temel aracılık eğitimi düzenleyen ZAYBİR, arı ürünlerinin arı ve tatlı yapımında değerlendirilmesi için mutfak da kurdu.
ZAYBİR yönetimi çalışmalarıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Alaplı ilçesi Gümeli beldemizde Batı Karadeniz Arısı İslah Projesi kapsamında oluşturduğumuz “ıslah alt yapı” arıcılığımız var.
Devrek Çay Değirmeni Beldemizde ve Ereğli’nin E. Sofular köyünde birer arılığımız bulunmaktadır.
Üreticilerimizin en temel gereksinimlerinden birisi olan ana arı üretimi konusunda “üretimi izni” başvurumuzu yaptık. Ünümüzdeki yıldan itibaren gereksinim duyduğumuz üretimi gerçekleştireceğiz.
Özellikle Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı desteği ile projeler yaşama geçirdik. Kestane Balımız markalaşıyor. Eğitimcilerin eğitimi, sağlıklı toplum için arı gibi çalışkan kadınlar.
Arıcılığın yapılma koşullarına ve üretilen ürünlere bakılınca, tarım ve hayvancılığın buluşma noktası olduğu görülecektir.
Orman alanları başta olmak üzere her türlü bitkisel üretim polinasyon/tozlaşma açısından arıcılığa, arıcılık da yaşam kaynağı olarak bitkisel üretime zorunlu olduğunu hepimiz biliyoruz. Hem bu günümüzü hem de geleceğimizi tehdit eden en büyük sorunun küresel iklim değişikliğinin her geçen gün ağırlaşan/kötüleşen etkisi olduğunu gözden uzak tutmamak gerektiğini aklımızdan çıkarmayalım.
Ürettiğimiz bal, polen ve propolis bitkisel üretim, arı sütü, bal mumu, apilarnil arı zehri ürünlerimiz de hayvansal üretimdir.
Bitkisel üretim süreçlerinde kullanılan ilaçların arıcılığı olumsuz etkileri, yerel tohumlar ve bitkiler başta olmak üzere tüm kontrolü ülkemize ait üretim biçiminin yaşama geçirilmesi, hem istihdam hem de katma değer kaynağı olan üretim süreçlerinin birlikte yaşama geçirilmesi.