Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı Sosyal Tesisleri'nde gazeteciler ile kahvaltıda bir araya geldi. Aynı zamanda 10 Ocak'ın İdareciler Günü olduğunu hatırlatan Vali Tutulmaz, basının önemine dikkati çekti, gelişen teknoloji ile yapılan bir haberin artık dünyanın her yerinden görülebileceğini söyledi. Basının kamu hizmetlerinin öncüsü, yapılamayanların da eleştiricisi olması gerektiğini anlatan Tutulmaz, şu ifadelere yer verdi:

"BUGÜN HERKES BASIN ROLÜNÜ ÜSTLENMİŞ DURUMDA"

 "10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutlayan Vali Mustafa Tutulmaz, aynı gün İdareciler Günü olduğunu da hatırlatarak, "Ülkenin kalkınmasında gece gündüz çalışan idarecilerimizin de gününü kutluyoruz. Öncelikle basının önemini, değerini ayrıntılı anlatmaya gerek yok. Bu dünyada kabul görmüş, demokrasinin olmazsa olmazı olarak kabul ediliyor. Hem yerel hem genel de basının önemi ve değeri artıyor. İletişimin kolaylaşması ile artık haberlerin Eskiden haberler bir gün sonra bakılırdı şimdi dakikasında dünyanın her yerinde o haberi görmek mümkün. Yine eskiden haberler bu işin uzmanları tarafından haberleştirilirdi. Bugün herkes bir taraftan basın rolünü üstlenmiş durumda. Elinde bir telefon var ise güzel de cümleler kuruyorsa dünyanın her yerine haberi ulaştırma imkanınız var. Bu tabiki hem zorlukları ve fırsatları da beraberinde getiriyor. Biz fırsatları beraberinde getirsin istiyoruz.

"İNSANIN OLDUĞU YERDE YANLIŞ OLACAKTIR"

Devletimizin bir çok alanındaki kurumlar üstlenmiş durumda. Basın da yapılan kamu hizmetlerinin öncüsü, yapılmayanların da eleştiricisi olması gerekir. Kamu olarak yanlış yapılanlar vardır, insanın olduğu yerde yanlış yapılacaktır. Kamunun kendini cezalandırma yöntem ve usulleri vardır.  İnsanların kişilik haklarına, özel hayatlarına, ailelerine mümkünse hiç girmeden, işine odaklanarak kamu görevlisinin veya herhangi bir kişinin yaptığına odaklanarak haber yapılması o haberin değerini arttırır. Yazılan husus ile ilgili de iyiye doğru bir ilerleme olur. Biz vatandaşa hizmet için buradayız. Kamu görevlisinin dışarıdaki hal, hareket ve tavırları belirli bir ölçü içerisinde olması gerekir."

"EREĞLİ OSB, İKİNCİ OSB BAŞVURUSU YAPTI"

Herkesin ortak paydasının Zonguldak olması gerektiğini, bunun farklı alanlara çekerek Zonguldak'ın zarar görmesinin önüne geçilmesini isteyen Tutulmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Herkes Zonguldak'ta birleşmek zorunda. Herkes bir tarafa çekerse bunun zararını tüm Zonguldak çeker. Bunun için birlikte hareket etmek gerekiyor. Ben buraya geldiğimde şehirde daha doğalgaz bulunmadığı dönemde şehirde moral bozukluğu, stres vardı. Doğalgazın çıkması, inşallah mart ayında da vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak ve diğer yatırımların da görülür olması ile Zonguldak'ta kendine gelen bir güven geldi. Bunu OSB'lerde görüyoruz. Çaycuma OSB'de yüzde 20 boş vardı, Ereğli'de yüzde 20 boştu, Alaplı OSB daha faaliyete geçmedi. Bugün itibariyle Çaycuma OSB doldu, genişletme çalışmaları devam ediyor. Ereğli OSB doldu, ikinci OSB başvurusu yapıldı. Alaplı'da az bir yer kaldı. Gökçebey OSB çok talep gören bir alan, şuanda imar planı çalışmalarına başlıyoruz. Tarıma dayalı OSB yine alt yapı çalışmaları bitti. Mart ayından itibaren üst yapı yani seraların kurulması ile ilgili gayretler olacak. Tüm bunlar yeniden bir canlanmanın farklı alanlarda daha önce çelik ve kömüre dayalı bir ekonomi var iken şimdi çok daha farklı alanlarda ekonomik kalkınmanın, kırsal kalkınmanın harekete geçtiğini görüyoruz.

"ZONGULDAK ALIRSA ÜLKEDE İKİNCİ OLACAK"

Turizm ile ilgili de gelişmeler var. Burada turizm olur mu deniliyordu? Bugün istediğimiz alanda değilsek de turizm olabileceğini hep beraber görmeye başladık. UNESCO Jeopark ile ilgili başvurudur. UNESCO bunu kabul ederse şehrimiz marka değer kazanmış olacak. UNESCO'ya ülkemizden daha önce başvuran Kula Jeopark'ı var, 4-5 yıldır o ünvanı almış durumda. Balıkesir'den başvuru olmuştu onlar değerlendirmeyi geçemediler, biz ümitliyiz. Bu yıl Haziran, Temmuz gibi gelecekler. Eğer Jeopark ünvanını alabilirsek ülkemizde ikinci olacağız. Bu çok önemlidir. Bazı markalar vardır adı ile kıyafet, arabayı sattırır. Yıllardır oluşmuş bir test sonucu o ünvanı almıştır. Ülkemizin turizm alanında önemli alanlarından birisi olacaktır.

"MADEN MÜZESİ ÖNEMLİ"

Geçen yıl içerisinde Avrupa Endüstri Miras alanına alındı Maden Müzemiz. Bu da çok önemli bir alan. Belki burada değerini anlayamayabiliriz ama ülkemize yurt dışından bakıldığında endüstri mirası olarak bakıldığında Zonguldak görülecektir.

ARAPLARI ZONGULDAK'A ÇEKME HEDEFİ

Mart ayında biraz tanıtımları yaptık o tanıtımlarla TÜRSAB burayı gündemine aldı. Buraya bir heyet gelecekler acentelerle. Şuanda Trabzon bölgesine Arap dünyasının ilgisi var. Onun bir bölümü burada yapılabilir mi diye TÜRSAB'ın beklentisi var. Bunu burada değerlendireceğiz, 40 kişilik bir heyet gelecek. Burada en büyük handikabımız turizme hitap edecek yeterli yatak kapasitelerine ihtiyacımız var. Gelen kişilerin yeme ve içmelerine, eğlenmelerine fırsat verecek girişimlere ihtiyaç var.

"CRUİSE GEMİSİ TUTULDU"

Bugün itibariyle Filyos bölgesindeki hareketlilik nedeniyle otellerimiz dolu. Hatta yetmiyor, Türkiye Petrolleri cruise gemisi kiraladı, çalışanlarını gemide misafir ediyorlar. Turizme yönelik diğer ihtiyaçları karşılayacak yatırımlara bulunması gerekir özel sektörün. Kamuda her alanda biz gayretimizi gösteriyoruz. Bunu yapacak olan özel sektördür. Biz otel, lokanta, eğlence yeri açamayız. Bizim yaptıklarımızın bir anlamı olabilmesi için özel sektörün burada devreye girmesi lazım. Kıpırdanmalar var, yatırım yapacak olanlar var. Bunun her alanda olması gerekir.

ZONGULDAK-HAVALİMANI 20 DAKİKA

Filyos bölgesine açılan tüneller çok ciddi ve hızlı bir şekilde gidiyor. 3 Ayrı müteahhit o bölgede çalışma yapıyor. Günde 35-40 metreyi bulan tünel açmaları var. Bunlar ülkemiz açısından üst düzey çalışmalar. 6 Ayrı yerde tünel kazılıyor. Şuan itibariyle 9 kilometrelik tünelin 2 kilometresi bitti. Bir taraftan da betonlama çalışması başladı. 2 Yıllık bir süre içerisinde Zonguldak'tan havalimanı 20 dakikaya düşecek. Bundan Zonguldak ciddi şekilde faydalanacak.

"YANLIŞA TOLERANS GÖSTERİLMEMİŞTİR"

Annemizden babamızdan atalarımızdan miras olarak aldığımız yetkiler değil. Bu 85 milyon kişinin verdiği yetkidir, 85 milyonun buradaki karşılığı 600 bindir. Onların hakkını koruyacak şekilde kamu görevleri çalışmak zorundadır. Yanlış yapana hiçbir zaman tolerans gösterilmemiştir. Basında çıkan haberler oluyor, şu, bunu yapıyor diye. Mevzuata aykırı hiçbir şeye tolerans yoktur. Gazetelerde çıkan bir konu olduğunda ilgili müdüre, kendi gördüğümde de incelesin baksınlar derim. Bir şey varsa gereğini yapın derim. Yanlışa fırsat vermeyiz. Dünyanın her yerinde hukuk ve kural vardır. Hukuk ve kurala uyma kültürü her yerde aynı değildir. Bir yerde hukuka ve kurala uyma kültürü ne kadar yüksekse orada demokrasi, insan hakları, refah yüksektir, asayiş daha iyi durumdadır. Kurala uymayan yerlerde belirsizlik vardır, ekonomi iyi değildir, demokrasi, insan hakları yoktur. Bizim daha çok hukuka uyan tarafta olmamız lazım. Kurallara uyma yönünde de ciddi çaba sarf ediyoruz. Yanlış yapılanlara da gerekli uyarıları yapıyoruz."

Editör: Haber Merkezi