27 Ocak 2024 de 102. Yıldönümünü kutlayacağımız Alemdar kahramanlığı törenlerinde İnönü Parkı’nda Recep Kahya’nın sembolik anıtının açılışı da yapılacak. Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Belediye Başkan Yardımcısı Tayyar Menteş şöyle dedi:

“Anıtın üst bölümüne (tepe kısmına) ay-yıldız yerleştirilecek. Sayın Durmaz Demiroğlu ve Sayın Can Canver tarafından redakte edilen metni tekrar paylaşıyorum. Bu Metin ön ve arka kısma konulacak. Her iki yana da İstiklal Savaşının ilk ve tek Deniz şehidi Recep Kahya yazısı hem ay-yıldız ve hem de temsili Alemdar fotoğrafı İle birlikte yerleştirilecek.”

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Tokat'ta ziyaretlerde bulundu Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Tokat'ta ziyaretlerde bulundu

WhatsApp Image 2024-01-23 at 13.33.33

ANITIN KAİDESİNDEKİ YAZIT

İstiklal Savaşı’nın İlk ve Tek Deniz Şehidi
Recep Kahya (1873-1921)

 

1 Temmuz 1873 tarihinde Rize Çayırlı Pekmezci köyünde doğan Recep Kahya, Arnavutoğulları eşrafından Mahmut ve Fatma'nın yedi oğlundan biridir.

1. Dünya savaşında 7 yıl İngilizlerin elinde esir düşmüş, ardından1921 yılında esaretten dönüp İstanbul'a gelerek hemşerileriyle buluşmuştur. Eski arkadaşlarından çarkçı Osman Efendi ile Alemdar Gemisi’nde çalışmaya başlamış, Alemdar'ın milli mücadeleye katılmasında etkili olmuştur.

Kurtuluş Savaşı döneminde 7 mürettebatla İstanbul’dan Ereğli’ye kaçırılarak Mustafa Kemal Paşa emrine giren ve Milli Mücadeleye katılarak Karadeniz'den silah ve erzak taşıyarak destek veren Alemdar Gemisi, Fransızlar tarafından işgal edilir.

Ardından 27 Ocak 1921 tarihinde meydana gelen deniz muharebesinde, Fransızların açtığı ateş sonucu kalbinden yaralanan Serdümen Recep Kahya karaya çıkartıldığında hayatını kaybeder.

Şehit Recep Kahya, 28 Ocak 1921’de İskele Camisi’nde kılınan ikindi namazının ardından Ereğli halkının da katılımıyla defnedilir.

Yapılan araştırmalar sonucu Gazi Alemdar Gemisi mürettebatı Recep Kahya'nın mezarının nerede olduğu bilgisine ulaşılamazken, Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve deniz şehidi olan Recep kahya'nın adının unutulmaması ve yeni kuşaklar tarafından hatırlanması amacıyla bu anıt, eskiden “Garipler Mezarlığı” olarak bilinen İnönü Parkı’na sembolik olarak yerleştirilmiştir.

Gazi Alemdar'ın Milli Mücadeleye katılımı, zafere inanan, kendisine güvenen, askerine destek olan, özgürlüğüne gönül vermiş ve bütün imkansızlığına rağmen güçlü düşmanları yenen bir milletin ölümsüz destanlarından biridir.

Editör: Derya Tetik