Cumhuriyet Halk Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğ Ertuğrul, fındık üreticilerinin neden mağdur edildiğini sordu.

TMO tarafından desteklemelerle giydirilmiş olarak 54 lira olarak açıklanan fındık alım fiyatının daha şimdiden üreticiyi mağdur etmeye başladığını belirten Ertuğrul, "Edindiğimiz bilgilere göre fındık serbest piyasa da 43-45 liradan olarak alıcı bulabilmektedir. Bu fiyat açıklanan taban fiyatın ve beklentilerin çok altında bir fiyattır. Bu fiyat üreticinin alınterinin karşılığı değildir." dedi.

Fındık üreticisinin borçlarını ödemek, işçinin parasını verebilmek, ailesinin ihtiyacını karşılayabilmek için fındığını erkenden satma yoluna gittiğine değinen Ertuğrul, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"NEYİ BEKLEMİŞTİR?"

"Bunu fırsat bilen bazı fındık alıcıları üreticinin harmanına giderek fındığı ucuz fiyattan almaktadır. 22 Ağustostan itibaren fındık alımına başlayacağını duyuran TMO ise hala Ereğli’de alım ofisini açmayarak bu fırsatçıların ekmeğine yağ sürmektedir. TMO neden önceden çalışmalarını tamamlayıp fındık alımına başlamamıştır? Neyi beklemiştir? Altyapısı yoksa yıllardır atıl vaziyette duran Ormanlı Fisko-Birlik depoları neden devreye sokulmuyor?

ORMANLI'YA İKİNCİ BİR OFİS

Bunu hep söylüyoruz. İlçemizin en önemli fındık bölgesi Ormanlı Beldesi ve civar köyleri.. Burada ikinci bir alım ofisi açılarak Fisko-Birlik depoları değerlendirilse üreticinin yararına olmaz mı? Yetkililere tekrar çağrımızdır. Ormanlı Beldesinde de fındık alımı için lütfen harekete geçin. Üreticimizin yolda harcadığı zaman, yakıt derdi bitsin. Biz bu yıl üreticinin en azından açıklanan fiyatlardan ya da üzerinden ürününü satmasını diliyoruz. Bunun için TMO bir an önce devreye girmeli ve üreticiyi fazla zorlamadan ezik, bezik, karışık, nemi yüksek gibi bahaneler üretmeden ürününü almalıdır. Dediğimiz gibi Ereğli’de geçen yıl olduğu Pınarcık Köyü Delihakkı Mevkiinde açılması beklenen alım ofisi dışında bir an önce Ormanlı Beldesinde de alım ofisi açarak artan akaryakıt fiyatlarından üreticinin en az etkilenmesi sağlanmalıdır. Böylelikle küçük üretici harmandan fındık alan özel sektöre mecbur bırakılmamış olacaktır.

"GÖREVE DAVET EDİYORUM"

Diğer yandan TMO’nin almış olduğu fındıkların ödemesi için 30-35 gün sonrasına gün verdiği bilgileri gelmektedir. Bu şekilde geç yapılan uygulama ile fındık üreticisine ikinci bir darbe vurulmaktadır. Üreticinin acil paraya ihtiyacı vardır. Beklemeye tahammülü yoktur. Yaşanan yüksek enflasyon nedeni ile 1 ay sonra paranın değeri daha da düşük olacağından maddi kayba uğramaktadır. Temennimiz üreticinin ödemesinin fındığı teslim ettiği birkaç gün içinde yapılmasıdır. Bu konuda da yetkilileri ve iktidar partisine mensup siyasileri göreve davet ediyorum. Aslında her yıl tekrarlıyoruz ama maalesef liyakattan yoksun kadroların elinde kurumlarımız politika geliştiremiyor. Fındık alım altyapısı geliştirilemiyor. Fiskobirlik’in depoları bir tarafta çürümeye terkedilirken her yıl depo kiralama yoluna gidilerek Devlet zarara uğratılıyor. Oysa fındığın uygun şartlarda depolanması için yapılmış olan bu depolar devreye sokulsa devlet de kazanacak üretici de. Fındık üreticilerimize sesleniyorum. Ümidinizi kaybetmeyin. Hem üreticimizin hem ülkemizin kaybettiği bu düzenin iktidarımızla değişeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Alınterinizin karşılığını alacağınız günler yakın. Bizim iktidarımızda kartellerin değil sizlerin dediği olacak. Üretici örgütleri devrede olacak. Bir fındık mevzuatımız ve politikamız olacak. Siz kazanacaksınız. Sonlarına yaklaştığımız fındık hasadınızın kazasız belasız ve bereketli geçmesini diliyorum."

Editör: Haber Merkezi