İSTANBUL (AA) - Alarko Tarım Grubu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Palmira Agro, Türkiye'nin ilk hibrit mikro granül gübre fabrikasını 20 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Alarko Şirketler Topluluğu yeni yatırımlarında sürdürülebilir kalkınmaya odaklanarak 2023'te tarım sektörüne giriş yaptı.

2028'e kadar modern seracılık, gübre, tohum ve gıda sektörlerinde devreye alacağı 1 milyar doların üzerinde yatırımla alanında dünyanın en büyük 10 tarım şirketinden biri olmayı hedefliyor.

Alsera şirketiyle bir yıl gibi kısa bir sürede Türkiye'nin modern sera işletmecisi olan Alarko Tarım Grubu, şimdi de Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştirdiği 20 milyon dolarlık yatırımla Palmira Agro şirketinin yeni nesil, yenilikçi mikro granül gübre fabrikasını faaliyete geçirdi.

Grubun Türkiye ve Kazakistan'daki sera yatırımları devam ederken iki yıllık bir çalışmanın sonuncunda hayata geçen, 8 bin 300 metrekare kapalı alana ve dünyanın ilk hibrit üretim teknolojisine sahip yeni nesil mikro granül gübre fabrikası, faaliyetlerine yıllık 12 bin ton mikro granül gübre üretimi ve yüzde 30 ihracat hedefiyle başlıyor.

Trabzon'da mezgit ve istavritin kilogramı 150 liradan satılıyor Trabzon'da mezgit ve istavritin kilogramı 150 liradan satılıyor

Palmira Agro'nun, klasik gübrelerin çapları ufaltılarak ve içine ikincil besin maddeleri ve iz elementler eklenerek ürettiği gübreler, bitkilerin ihtiyacı olan besini doğru miktarda ve zamanda almasını sağlıyor. Yeni nesil mikro granül gübreler çiftçilere yüksek ürün ve operasyon verimliliğinin yanında ciddi bir ekonomik tasarruf imkanı da sağlarken, Mikro granül gübreler sayesinde çiftçiler klasik gübre kullanımını dekar başına 10 katı azaltabilirken, nakliye, depolama, işçilik, yakıt ve zaman anlamında da tasarruf sağlayarak üretim maliyetlerini 10 katı aşağı çekebilecek.

- Alarko Tarım Grubu, güvenilir gıdaya erişime iklim ve çevre dostu üretimle katkı sunuyor

İklim krizi, kaybolan biyoçeşitlilik, su krizi ve toprak kaynaklarındaki azalmaların tarımda daha verimli üretimi şart koştuğu dönemde güvenli gıdaya olan talep artarken Palmira Agro mikro granül gübre fabrikası, verimlilik sağlayan ürünleri ve çevre dostu teknolojileriyle de öne çıkıyor.

Geleneksel tarımda verimi artırmak için çok yoğun kullanılan taban gübreleri hem toprağın organik yapısına hem de yer altı sularına büyük zarar verebiliyorken, gelişen teknoloji sayesinde boyutu 0,5 milimetreyle 1,2 milimetre arasında değişen ve tohuma çok yakın bir mesafede uygulanan mikro granül gübreler ise homojen yapısı sayesinde ekim ve dikim sürecinde toprakta daha hızlı çözünerek bitki tarafından çok daha hızlı alınabiliyor.

Bitkinin besine ulaşımını kolaylaştırırken tohumun ihtiyacı olan kaynakları yüksek oranda sağlıyor. Böylece çimlenme, köklenme ve sağlıklı gövde oluşturmak için sürekli enerjiye ihtiyaç duyan mahsullerin bu enerjiyi verimli kullanarak verim ve kalitesini artırmasına yardımcı oluyor.

Palmira Agro fabrikasında hayata geçirilen hibrit CE sertifikalı çevreci teknolojiler sayesinde üretimde yüzde 65 daha az enerji, yüzde 70 daha az su kullanıyor.

1200 kWp kapasiteli güneş enerji sistemi ile enerji tüketiminin yüzde 35'ini karşılayan fabrika, karbondioksit emisyonunda yüzde 65 azaltımla "Alarko Şirketler Topluluğunun 2050 Net-Sıfır" emisyon hedefine de somut katkı sunuyor.

Kaynak: aa