Çevre konusunda büyük bir kirlilik Kandilli'nin Alacaağzı bölgesinde yaşanıyor. Düzce'deki cam fabrikasının ham maddesinin üretildiği Alacaağzı'ndaki yıkama tesislerinin atık sularının boşaltıldığı sahil çamur içinde kalırken, bu alan sosyal yaşama tamamen kapatılıyor.
Yatırım ve sanayi ekonominin vazgeçilmez gerçekleri. Çünkü bu iki unsur istihdam yaratıyor. Gerçekleşen üretimle birlikte insanlar evine ekmek götürebilirken, diğer yandan da sanayinin çevreye verdiği zarar insanların sağlıklarını ve soysal yaşamlarını etkileyince ortaya çıkan olumsuzluk olaylara yasal müdahalenin yapılmasına yol açıyor.
TESİSİN ATIK SULARI
DENİZİ KİRLETİYOR
Kdz. Ereğli'nin Kandilli Beldesi ile Bayat Köyü arasında kalan sahil güzergahında açılan kuvars kumu tesislerinde, toprağın içinden maddelerin ayrıştırılması sırasında meydana gelen yıkama sonucunda tesisin atık suları Alacaağzı denizine veriliyor. Bu atık suların denize boşaltılması nedeniyle sahil boyunca deniz çamur içinde kalırken, bu alanın kirlenmesinin önüne geçilmesi için en başta tesisi işletenlerin harekete geçmesi bekleniyor.
TEPKİ ALMAYA DEVAM EDİYOR
Bilindiği gibi eski Mahdut Mesuliyetli Ereğli Kömürleri İşletmesi (EKİ) olan Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi, işletmede çalışanların sosyal yaşamlarına da hizmet sağlıyordu. Kandilli'deki 'Aşağı Kandilli Paytonbaşı'ndaki deniz sahilinin dışında Alacaağzı'na da otobüs seferleri koyarak yaz aylarında bu beldenin ve çevresinde yaşayan köylerin bu alandan yararlanmasını sağlıyordu. Türkiye Taşkömürleri Kurumu, Alacaağzı'nda yaptığı sosyal tesisler ile de, bu sahilin doğal güzelliğiyle bütünleşen hizmetlerini çalışanlarına sunmuştu. Kuvars kumu üretimi ile başlayan süreç sonucunda Alacaağzı sahilinden yararlanmak mümkün olmaz iken, ayrıca denizin ve çevrenin kirlenmesi tepki almayı sürdürüyor.
29 HAZİRAN 2010 TARİHLİ ÖNDER GAZETESİ'NİN MANŞETİ 'ALACAAĞZI DA KİRLENİYOR!..' BAŞLIĞINI TAŞIYORDU. BU HABERİMİZDE DE ALACAAĞZI'NDAKİ DENİZ KİRLENMESİNE DİKKAT ÇEKMİŞTİK.
*Kdz. Ereğli dört bir yandan kirlenmeye/ kirletilmeye devam ediliyor. Bölgenin en bakir sahillerinden biri olan Alacaağzı denizindeki kirlenme; kara ulaşımının zor olduğu bölgeye balık tutmaya gidenlerin çektiği fotoğraflarla tespit ettiği karelerde ortaya çıkıyor. Kdz. Ereğli'nin son yıllardaki çevre kirlenmesinin hızla arttığı belediye plajındaki altın sarısı kumun grileşmeye başlaması ile çok somut bir biçimde gözlenirken, kentin öteki yakasında da belki de denetimsizlikten dolayı yoğun bir çevre kirlenmesi ile karşı karşıya kaldığını duyarlı okuyucularımızın gönderdiği fotoğraflardan da öğreniyoruz. Kandilli'de yaşayan ve kimi zaman amatör olarak balıkçılık yapan bazı okuyucularımızın Alacaağzı sahillerinden çektiği fotoğraflarda, Alacaağzı sahilinin kirlendiğini ve denizin o eşsiz maviliğinin ise açık denizlerde görülebildiği gözleniyor. Köseağzı'ndan başlayarak, Çamlı, Kandilli, Alacaağzı, Kireçlik, Çavuşağzı ve Değirmenağzı'na kadar devam eden sahil güzergahının en azından var olan kirlenmeyle mücadele başta olmak üzere, kurulan veya kurulması düşünülen tesislerle kirletilmesinin önüne geçmek için toplumsal muhalefetin duyarlı olması bekleniyor. Bu konuda başta çevre dernekleri olmak üzere tüm sivil toplum örgütleriyle yerel yönetimlerin toplum adına, çok yönlü denetim hareketi başlatarak bu konuda kamuoyunu da duyarlı hale getirecek çalışmalara imza atmaları bekleniyor.
20 MAYIS 2010 TARİHLİ 'ORADA BİR ALACAAĞZI VAR!..' BAŞLIKLI HABERİMİZ
*Kdz. Ereğli'nin bakir alanlarından biri de Alacaağzı sahili. Köseağzı, Kireçlik ve Çavuşağzı gibi Alacaağzı da sosyal yaşama yön verecek alanların başında geliyor. Hızla büyüyen ve 100 bin nüfusu geçerek il merkezi ile yarışacak nüfus oranına ulaşan Kdz. Ereğli'de gözlerden uzakta keşfedilmemiş veya fazla bilinmeyen o kadar çok alan var ki. Kdz. Ereğli'nin Kızılcapınar Barajı ve çevresi bu alanda sosyal yaşama kazandırılamayan büyük bir değer olarak öne çıkarken; Gülüç Irmağı boyu da çok farklı sosyal aktiviteler açısından fırsat olarak da görülüyor. Denize bir nefes yakın Gülüç Irmağı'nın çevresinde yapılacak düzenlemeler ile bu alan toplumun tüm kesimlerine çok yönlü hizmet verebilme şansına sahip. Tabi ki, bunun ilk adımının da Gülüç Belediyesi'nin Kdz. Ereğli Belediyesi'ne katılması ile mümkün olabileceğini Gülüç'ü kurtarılmış bölge görmeyen herkes rahatlıkla tespit edebiliyor. Köseağzı doğal güzelliklerin ana merkezi olmasının cazibesini, kent merkezine olan yakınlıkla artırırken, Zonguldak yolu üzerindeki Kireçlik ve Çavuşağzı sahilleri de özellikle yaz mevsimlerinde vatandaşlara farklı bir hizmet sunan alanlar oluyor. Alacağzı'da bunlardan bir tanesi. Alacaağzı Gökçeler Beldesi sınırları içinde bulunan ve Hema'nın kömür işletmeciliği yaptığı alanın adı. Bu alanda ayrıca kuvars ham maddesi üretimine başlanıyor. Alacaağzı çok uzun yıllar eski adı EKİ olan TTK'nın sosyal tesis kurduğu ve Kandilli'den servis hizmeti de sağlayarak çalışanlarını taşıdığı sahil alanı. Bu sahil alanının yol sorunu çözüme kavuşturulabilmiş bir konuma kavuşması demek, Kdz. Ereğli ve çevresine çok yeni bir sosyal alan hizmeti sunulması demek.Alacaağzı'na Düzce'de kurulan cam fabrikasının ham maddesinin çıkarılacağı kuvars tesislerini fotoğraflamak için gittik ve sahilin son durumunu da gördük. İstedik ki, daha geniş kitleler Alacaağzı'nı sadece kömür ocakları ve şimdi de dağların kazılarak kuvars kumu maddesinin çıkarılıp Düzce'ye taşındığı alan olarak bilmesin.
Evet, Alacaağzı'nda bir sahil var. Birçok vatandaşın bilmediği Kireçlik ve Çavuşağzı gibi bakir güzelliği ile korunmayı ve sahip çıkılmayı bekliyor.