Yaşamını arıcılık yaparak kazanan emekçilerden biri olan Erol Kurt, acı bal konusunda bazı önemli uyarılarda bulundu. Kdz. Ereğli’nin Otacı köyünden olan ve yaklaşık 500 arı kovanına sahip Erol Kurt, bal ve balcılık ile ilgili görüşmemizde düşük tansiyonluların acı balı kestane balı gibi değerlendirmemesi gerektiğini, ancak yüksek tansiyonluların yiyebileceğini ifade etti.

Erol Kurt ile şöyle konuştuk:

 

-          Erol Bey merhabalar, acı bal ile ilgili sizden bilgi almak istiyoruz. Yani bununla ilgili halk arasında birçok şey söyleniyor, siz de bir bal üreticisi olarak acı balı biraz anlatır mısınız?

-          Kısaca anlatabilirim, acı bal tuttuğu için çok fazla faydalı bal olarak algılanabiliyor yani kestane balından daha mı değerli diğer ballardan çok mu değerli falan gibi sorular ortaya çıkıyor. Bununla alakalı şunu söyleyebilirim acı bal tansiyonu düşürme özelliğinden dolayı hastanelik ediyor insanları. Tansiyonu düşürüyor yani düşük tansiyon bir insanı öldürebilir yüksek tansiyonlu bir insana da fayda sağlayabilir. Şimdi acı balla alakalı şöyle söyleyeyim ağu çiçeğinin içerisinde bir etken madde var üç yılda bir salgılanıyor iki yıl biriktiriyor üçüncü yıl salgılanıyor. Acı balın içerisindeki bu etken madde sayesinde tutuluyor insanlar.

Denizli'de Nazım Hikmet tiyatro sahnesinde hayat buldu Denizli'de Nazım Hikmet tiyatro sahnesinde hayat buldu

-           

-          Nedir o etken madde?

-          O çiçeğin içerisindeki etken maddenin ismini tam olarak bilemeyeceğim ama iki yıl biriktiriyor bu tutuculuk ve yakıcılık boğazı gırtlağı falan yakma olayını iki yıl biriktiriyor üçüncü yıl tam salgılıyor. Bu sefer tutucu oranı yüksek olmuş oluyor diğer iki yıl içerisinde acı bal ağu çiçeğinden elde edilmiş bal böyle yakmıyor, yakmadığı için de çiçek balı gibi zannediliyor. Bu sebepten ötürü de fazla yendiği zaman yine tutma oranına sahiptir ama o üçüncü yılki salgıladığı gibi değil ama bir nevi düşüktür biraz onun tutma oranı o sebepten ötürü çiçek balı gibi algılanmasın ve her zaman da böyle boğazı buram buram yakacak diye bir şey yok. Ağu çiçeğinden elde edilmiş bala dikkat etmek lazım.

-           

-          Nasıl yenmelidir? Yani vatandaş acı balı aldı bir kavanoz günde kaç kaşık ne kadar yemeli? Tutuyor diye biliniyor ya.

-          Herkes balı fazla fazla yemek ister bir tatlı kaşığından fazla yemek ister bir yemek kaşığı canı ister falan ama ağu balında en fazla bir tatlı kaşığı önerilebilir. Bir çay kaşığı çok keskin acı ballarda boğazı çok yakanlarda bir çay kaşığı bile hastanelik edebilir, dikkat etmek lazım. Çay kaşığını doldurmadan.

-           

-          Düşük tansiyonlular çok dikkat etsin zaten hiç yemesinler. Peki, faydası nedir acı balın?

-          Yüksek tansiyonu düşürmek.

-           

-          Başka?

-          Başka diğer faydaları işte yaralara iyi geldiği söyleniyor mide yaralarına aslında hayır efendim bal mide yaralarına hafif bir fayda sağlayabilir yanmalarla alakalı mide problemleriyle alakalı bal geçiştirir yani süt gibi, ayran gibi. Geçiştirici malzemeler bunlar tedavi etmez. Yaralarla alakalı propolis diye bir ürün var o faydalıdır ve iyileştiricidir. Bal ve süt gibi ürünler midedeki yanmalara birazcık fayda sağlar geçiştirir.

-           

-          Elinizde acı bal bayağı var ağu kaynaklı değil mi?

-          Orman gülü dediğimiz ağu bal. Rhododendron diye geçiyor ismi acı bal şifadır çok fazla afaki tuttuğu için en iyilerden bir tanesidir diyemiyoruz çünkü her balın ayrı bir şifası vardır. Kestane balının solunum yollarında acı balın tansiyonu düşürmede çiçek ballarının işte bazıları mideye faydalı kimisi beyne faydalıdır. Yani her balın ayrı ayrı faydaları var. Bunlarla alakalı anzer balının da mesela sporculara çok iyi geldiği falan söyleniyor. Ama bunlar birer reklamdan ibarettir. Hakiki organik doğal böyle şeylere kulp takmaya çok da gerek yok aslında. Üretilmiş ürünlerin ne balı olduğu balın içerisinde gözle görülemeyen partiküllerden anlaşılıyor. Gözle görülemeyen polen partiküllerinden anlaşılıyor ne balı olduğu. Acı bal şöyle anlaşılmasın tuttuğu için tekrardan üzerine basa basa söyleyeyim çok iyi bir baldır ama balların içerisinde bir numaradır diyemeyiz.

-           

-          Fiyatı nedir bir kilo balın sizin kavanozlar 800 gram falan bir kilo diye satın alıyor insanlar 1 kilo acı balın fiyatı nedir?

-          Şuan için böyle çok keskin bir acı bal olmadığına göre olmuş olsa 2500-3000 civarında falan. Bu sene olmadı zaten acı bal.

-           

-          Kestane balından da pahalı.

-          Acı bal ender bulunan bir bal her sene arıların gelişme dönemine denk geliyor mayıs ayında tam arıların asker sayısını artırmalarına yönelik çalışmalarına denk geliyor bu sefer de asker sayısını arttırmak için tüketim sağlıyor arılar. Haziran ayında bal olacağı garanti kestane balının acı bal ile kestane birbirine çatışmıyor tam gelişme dönemine denk geliyor ağu balının üretilme zamanı. O sebepten ötürü az elde ediliyor ve böyle ürün rekoltesi kestane balı kadar olmuş olsa o zaman kestane balı ile aynı değer ve düşük fiyatta satılabilir. 2500-3000 Bin TL’ye şuan keskin acı bal o fiyatları eder.  Zaten şuan da kestane balımız da 1250-1500 Bin TL civarında.

Haber: Eyüp Bektaş

-           

Editör: Derya Tetik