Ertuğrul, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların geri ödeme kapsamına dahil edilmediğini, hastaların ilaca erişim için dava açmak zorunda kaldıklarını belirterek "Fiyatları 300 Bin TL’nin üzerine çıkabilen ilaç bedellerinin asgari ücretle, emekli aylığıyla yahut ortalama bir gelir ile geçinmeye çalışan vatandaşlarımız tarafından karşılanmasını beklemek abesle iştigaldir" dedi.
"ÖDEMESİ YAPILMAMAKTA"
SGK’nın ödemediği yeni nesil akıllı kanser ilaçlarını ancak mahkeme kararı ile almanın mümkün olduğuna değinen Ertuğrul, şöyle konuştu: "Son dönemlerde kanser hastalığının tedavisi için tüm dünyada yeni nesil akıllı kanser ilaçları kullanılmakta, ülkemizde de kullanımı yaygın hale gelmektedir. Ancak; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bu yeni nesil kanser ilaçlarının, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında geri ödemesi yapılmamaktadır. Hal böyle olunca, kanser tedavisi gören bazı hastalara, doktorlar tarafından reçete edilen ve “akıllı ilaç” adıyla bilinen ilaçlar konusunda binlerce ailenin mağduriyeti her geçen gün artmaktadır. Hastanın tedavisi için bu ilaçların zaruri olduğu, kullanılmadığı durumlarda hastalığın ilerlemesine yol açacağı açıktır. Bu durumda; hastalık ile mücadele eden hasta ve yakınları maddi ve manevi olarak daha da sarsılmakta; bir yandan hastalık ile mücadele etmeye çalışırken diğer yandan bu ilacı bir şekilde temin etmeye çalışmaktadır.
"YARGI SÜRECİ İLE HIRPALANMAKTA"
Bu konuda mağdur olan, yüksek ilaç ücretlerini ödeyemedikleri için tedavileri yarım kalan hastaların yargı yoluna gittikleri bilinmektedir. İş Mahkemeleri nezdinde görülen davalarda on binlerce kanser hastasına umut olacak emsal niteliğinde kararlar verilmiştir. Söz konusu kararlarla Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer almasa bile, hastalara doktorların reçete ettiği ilaçları ücretsiz alabilmesinin önü açılmıştır. Bu kararlarla, ilaç kullanıldıktan sonra yalnızca bedelinin değil; bedeli ödenmeksizin mahkemeden alınacak bir ihtiyati tedbir kararı ile de ilacın temini mümkün olacağına hükmedilmiştir. Ancak buna rağmen, SGK’nın söz konusu emsal ve kesinleşmiş yargı kararlarını görmezden gelerek hastaların mağduriyetini gidermeyi reddettiği yazılı ve görsel basında geniş yer bulmaktadır. SGK’nın ödemediği yeni nesil akıllı kanser ilaçlarını ancak mahkeme kararı ile almak mümkün olmaktadır. Ancak ivedilikle ilaca başlaması gereken hastalar, ilacın ilk dozunun bedelini bir şekilde karşılayabilse de devamı için yargı süreci ile hırpalanmaktadır. Bilindiği üzere, yaşam hakkı en kutsal hak olup, sağlık hizmetini sunmak devletin de en temel yükümlülüğüdür. Kanser tedavisinde büyük önem taşıyan; doktorlar tarafından reçete edilen ve “akıllı ilaç” adıyla bilinen ilaçlar konusunda binlerce ailenin mağduriyeti ivedilikle giderilmelidir. Fiyatları 300 Bin TL’nin üzerine çıkabilen ilaç bedellerinin asgari ücretle, emekli aylığıyla yahut ortalama bir gelir ile geçinmeye çalışan vatandaşlarımız tarafından karşılanmasını beklemek abesle iştigaldir. SGK, alınmış emsal kararlara rağmen sosyal devlet ilkesini tamamen reddetmekte, Anayasa’ya aykırı davranmakta, yaşam hakkını ihlal etmektedir.
SORU ÖNERGESİ
Sorunu Meclis’e de taşıyan Ertuğrul,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
1-) Kanser tedavisinde kullanılan, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında olmayan akıllı ilaç dışındaki diğer kanser ilaçlarının bedellerinin SGK bedeli ödenecek ilaçlar-tedaviler kapsamına alınmasına yönelik çalışmalar ne aşamadadır?
2-) Kanser hastalarına yapılan testler sonucunda reçete edilen ilgili türdeki yeni nesil “akıllı ilaç” adıyla bilinen ilaçların ücretlerinin SGK tarafından karşılanması ile ilgili Bakanlığınız nezdinde bir çalışma yürütülmekte midir? Yürütülmekte ise ne aşamadadır?
3-) SGK’nın karşılamadığı “akıllı ilaç” ve diğer kanser ilaçlarının sayısı kaçtır?
4-) Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme listesine almadığı kanser ilaçları nelerdir? Bu ilaçların güncel fiyatları ne kadardır?
5-) Akıllı ilaçların bedellerinin SGK tarafından karşılanmasını hükmeden mahkeme kararlarına rağmen, ilaç bedellerinin karşılanmamasının nedeni nedir?
6-) Akıllı ilaç tedavisi alması zorunlu olan kanser hastalarının, bu ilaç bedelinin SGK tarafından karşılanmaması nedeniyle temin edemedikleri ilaçları ne şekilde almalarını önerirsiniz?
7-) Kanser hastalarının tedavi sürecinde çok önemli rol oynayan ilaçlardan devlet katkısı haricinde yüksek miktarlarda fark alınmasının önüne geçecek bir düzenleme yapmayı planlamakta mısınız?
8-) Ülkemizde kanser tedavisinin, gelişen teknolojiye rağmen bir yandan yoksullukla mücadele veren vatandaşlar için maddi imkansızlıklar sebebiyle son derece yıpratıcı olduğu bilinmektedir. Bu yıpratıcı süreçle karşı karşıya kalan kanser hastaları ve aileleri ilaca ulaşmak için dava süreciyle karşı karşıya kalmak zorunda mıdır? Kanser hastalarının ilaca erişiminin maliyetini düşürecek ve kolaylaştıracak bir yöntem düşünülmekte midir?