İSTANBUL (AA) - Metro Türkiye ana sponsorluğunda organize edilen 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması'nı kazananlara, İtalya'da sürdürülebilir mutfak eğitimi verildi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Metro Türkiye'nin ana sponsorluğunda gerçekleşen ve Dude Table tarafından organize edilen 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması, mutfakta gıda atığını azaltma, sürdürülebilir malzemeler kullanma ve daha çevreci mutfak uygulamalarını geliştirme yönünde genç şefleri teşvik etmeyi hedefliyor.

Bu sene ikincisi "Gıdanın geleceği için atıksız mutfak" temasıyla 7 Aralık'ta Gastronometro'da düzenlenen yarışmayı kazanan genç şefler, ödül olarak Metro Türkiye'nin desteği ile İtalya'nın Bolonya kentinde bulunan ve Türkiye'deki tek iş ortağı olarak Dude Table'ın stratejik partnerlik yaptığı Future Food Institute'ta, sürdürülebilir mutfak eğitimi aldı.

Bolonya'daki bu eğitim programı, şeflere gıda bilimi ve sürdürülebilirlik hakkında bilgi vermesinin yanı sıra farklı kültürlerin mutfaklarını keşfetme ve yeni lezzetler yaratmak için birlikte çalışma fırsatı da tanıdı.

Gezide, İtalya'nın ünlü pastacı şeflerinden Gino Fabbri ile bir araya gelen gençler, Michelin yıldızlı Ristorante I Portici'yi ziyaret etti. Ardından Bolonya'nın lezzet duraklarını keşfederek İtalya'ya özgü ürünlerin üretim süreçlerini gözlemleme şansı buldu.

- Genç şeflere sürdürülebilir mutfak konusunda Metro Türkiye’den destek

Açıklamada görüşlerine yer verilen Metro Türkiye Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü Dr. Aslı Duran, Türk mutfağının değerlerine sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla yaklaşık 35 yıldır çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Mutfaklarımızın sürdürülebilirliği konusunda genç şeflerimize büyük rol düştüğüne inanıyoruz. Türk mutfağını geleceğe onlar taşıyacak. Bu yolda onlara yol göstermeyi ve mutfaklarda sürdürülebilir uygulamaları teşvik eden projeler hayata geçirmeyi görev ediniyoruz. 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması, bu yolda attığımız önemli adımlardan biri." ifadelerini kullandı.

Yarışmayı kazanan şefleri, uluslararası arenada alacakları eğitim konusunda desteklemekten gurur duyduklarını aktaran Duran, "Umuyoruz ki şeflerimiz Bolonya'da aldıkları bu eğitim ve gezi ile sürdürülebilir mutfaklar konusunda kendilerini geliştirerek ilham alacak ve vizyonlarını genişletecekler. Bu tecrübeleri, meslek hayatlarının devamında da diğer şeflere aktaracaklar. Metro Türkiye olarak genç yetenekleri cesaretlendirmeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Duran, şunları kaydetti:

"Atıksız mutfak prensiplerini ve sürdürülebilir restoran dönüşümünü teşvik etmek için eğitimler ve kılavuzlar hazırlıyoruz. Yurt içi ve yurt dışından değerli şeflerle gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla atıksız mutfakların çoğalmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda Gastronometro'da masterchefler ağırlıyor, sürdürülebilirlik odaklı çalışan şefleri Türkiye'de öğrencilerle buluşturuyoruz. Web sitemizdeki 'Sürdürülebilirlik Portalı' üzerinden bir restoranın ya da işletmenin ihtiyacı olabilecek tüm sürdürülebilirlik bilgilerini, trendleri, dünyada ve Türkiye'deki iyi uygulama örneklerini sunuyoruz."

Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede rol oynuyor Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede rol oynuyor

Dude Table Gastronomi Ajansı'nın kurucusu Funda Güzelmeriç İnansal ise Dude Table olarak uzun yıllardır gıdanın geleceği için çalıştıklarını ve Future Food partnerliklerinin 2014'ten beri devam ettiğini aktardı.

İnansal, "Gıdanın geleceği için çalışan bu önemli kuruluşun tüm vizyonunu hızlandırılmış bir program ile yarışmada seçilen şeflere aktardık. Metro Türkiye'nin sektörün gelişmesi, gıdanın geleceği için yaptığı önemli çalışmalar ve yarışmamızdaki işbirliğiyle, bu eğitimi alan şeflerimiz de aynı vizyonla sürdürülebilirlik elçileri olarak bu genç yaşlarından itibaren sektöre katkı sağlamaya başlayacaklar." ifadelerini kullandı.


Kaynak: aa