Zonguldak’ta bazı okulların yıkılması ve bazılarının güçlendirilmesiyle ilgili 2002/2023 eğitim ve öğretim dönemi başladığında ortaya çıkan rapor, il genelinde büyük sıkıntı ve sorunlar yarattı. Bu konuda, öncelikle kamu yöneticileri “şimdi biz ne yapacağız? Binlerce öğrencileri hangi okula yerleştireceğiz” açmasına düşerken, ya okul yönetimleri, öğretmenler, öğrenciler ve velilerin durumunu düşündüğümüzde, ortaya akıl tutulması gibi bir durum çıkıyor.
Konuyla ilgili Zonguldak Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü şu açıklamayı yaptı:
Milli Eğitim Bakanlığı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi arasında yapılan protokol kapsamında ilimiz bünyesinde toplam 29 (yirmidokuz) okulumuzda gerçekleştirilen yapılan inceleme neticesinde, Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından oluşturulan deprem tahkiki özet tablosu, Milli Eğitim Bakanlığının 24.08.2022 tarih ve 55825370 sayılı yazı ile Valiliğimize bildirilmiştir.
Söz konusu deprem tahkikine bağlı yapısal inceleme neticesinde, ilimiz bünyesinde 10 (on) okul için yıkıl, 10 (on) okul için güçlendirme kararı verilmiştir.
Konuya ilişkin Valiliğimizce gerekli planlamalar yapılarak, yıkım ve güçlendirme kararı verilen okullarımızın, aynı kayıt bölgesindeki en yakın okula taşınması için çalışma başlatılmış ve onay alınmıştır. Yıkım kararı verilen okullarımız, Milli Eğitim Bakanlığınca 2022 Ek Yatırım Programına dahil edilerek onaylanmış; örnek tip proje ve ödenekler, Valiliğimize gönderilmiştir.
İlgili projeler, İl Özel İdaresi tarafından, revize edilerek ihale işlemleri başlatılacak olup; okullarımızın bulunduğu alanlarda; daha modern, teknolojik alt yapısı bulunan, çevre dostu yeni okul binalarının yapımı çalışmaları, en kısa sürede, sonuçlandırılacaktır.