Prof. Dr. Selçuk Şirin’den belediye başkanlarına  yönelik açık mektup ülke gündeminde ses getirdi.

Mektup metni ve öneriler şöyle sıralandı:

Size bu mektubu yazma nedenim, önünüzdeki beş yılda masanıza gelecek projelerde önceliği çocuklara ve gençlere vermenizi rica etmek. Size değerlendirmeniz için dört somut proje önereceğim.  

Sayın Başkanım, Yeni döneminizde çocuk ve gençlerimize yönelik projelere öncelik vermenizi öneriyorum. Türkiye’nin genç nüfusu göz önünde bulundurulduğunda, bu yatırımların ülkemizin geleceği için kritik öneme sahip olduğunu belirtmek isterim. Projelerinizi seçerken iki ana kritere odaklanmanızı öneririm: İhtiyacın boyutu ve projenin işe yarayacağını gösteren bilimsel kanıt. Bu kriteri göz önüne alarak size önümüzdeki 5 yılda hayata geçirmeniz için 4 somut proje sunuyorum:

YAZIK GÜNAH, HİÇ GÖREN DE Mİ YOK!.. YAZIK GÜNAH, HİÇ GÖREN DE Mİ YOK!..

1. Hoş Geldin Bebek Paketi: Yönettiğiniz yerleşim biriminde dünyaya gelen her bebeğe, kitap dahil zengin öğrenme kaynakları içeren bir hediye paketi verilmesi. Türkiye'de milyonlarca çocuğun kitapla ilk defa okula başladığı gün tanışıyor olması ülkemiz için kabul edilebilir bir realite değildir.

2. Her Mahalleye Kaliteli Bir Kreş: Okul öncesi dönemde çocukların ev dışında kaliteli bir öğrenme ortamına ihtiyacı var. Her mahalleye bir kreş açarak, tüm çocukların özellikle 3-6 yaş arası kritik dönemde kaliteli eğitime erişimini sağlamak çocuklarımızın eğitim hayatına yapacağınız en önemli katkı olacaktır.

3. Kent Enstitüleri: Bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik (STEAM) alanlarında, atölye bazlı öğrenme sunacak Kent Enstitüleri kurulması. Merkezi eğitim sistemi çocuklarımıza dünya ile rekabet edebilecekleri ileri seviye becerileri kazandırmakta yetersiz kalıyor. Tıpkı geçen yüzyılda Köy Enstitüleri'nde olduğu gibi 'yaparak-yaşayarak' öğrenme modelini ülkemizin 7 coğrafyasına ücretsiz olarak yaymak zorundayız.

4. Girişimcilik Merkezleri: Her belediye bulunduğu bölgenin ekonomik koşullarına ve doğal kaynaklarına odaklanan bir girişimcilik ofisi ve kuluçka merkezi kurarak, gençleri ekonomik hayatın öznesi yapmak zorunda. Türkiye'nin yeni ekonomideki başarısı girişimcilik ekosistemini Anadolu'ya ve tabana yaymakla mümkün olacak.

Kaynak: BÜLTEN