Kdz. Ereğli’nin dünya markası pidesinden bihaber olanlar, Bafra pidesini birinci ilan etmiş!

 

H A N Ç E R2

Tasteatlas’ın gıda uzmanlarının değerlendirmesiyle Bafra ve Samsun pideleri Dünyanın en iyi ekmekleri listesinde zirveyi paylaşmış.

Uzmanların “Nerede yenir?” sorusuyla yapılan araştırmada, Bafra ve Samsun’dan sonra; Terme ve Çarşamba pideleri de listeye girmiş.

Tasteatlas’ın gıda uzmanlarının Ereğli pidesinden habersiz bir şekilde yapılan değerlendirme ile ilgili  yayımlanan haberde, Bafra Pidesi “Geleneksel bir Türk tatlısı” olarak sunuluyor. Oysa; ne Bafra, ne Samsun, ne Terme, ne de Çarşamba pidesi Ereğli pidesinin yerini asla tutmaz/tutamaz. Tanıtmazsan kimse bilmez. Ne derler, gözden ırak olan gönülden de ırak olur.

Bu haberler; Haluk Hançer tarafından kaleme alınıp “Pideoloji Dilimli Bilim” isimli kitabı çıkarılan Ereğli pidesinin tanıtımı konusunda hem ilçe hem de Pideci Hasan Kuru’nun eksik ve yetersiz kaldığını bize anlatıyor. Günümüzün iletişim çağında, ilçemizin çok yönlü diğer değerleri gibi Ereğli pidesinin de tanıtımı konusunda yapılması gereken o kadar çok şey var ki! Anlat anlat bitmez!

Biçimsiz bir şekilde “Neyimiz  doğru ki?” sorusunu sormamış olarak haberi tamamlarken, ilgili kurum ve kuruluşlar ve Ereğlililerin şu kadar “bana ne?” sözünden artık uzaklaşmaları gerektiğini vurgulamak isterim.

ANADOLU AJANSININ  HABERİ

Samsun Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Bafra Pidesi ve Samsun Pidesinin gastronomi dünyasının önemli kaynaklarından biri olan Taste Atlas'ın "Dünyanın En İyi Ekmekleri" listesinde ilk iki sırayı aldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Bafra Pidesi, Samsun Pidesi. Her iki lezzetimizin de dünyanın dört bir yanındaki yerel yemekler, içecekler ve restoranlar hakkında bilgi sunan interaktif bir harita ve bilgi platformu olan 837 bin takipçili Taste Atlas'ın listesinde ilk ikiye girmeyi başarması, dünya genelinde gastronomi turizmi destinasyonlarını keşfetmek isteyenlerin ve gurmelerin ilgisini çekecek, hem göze ve hem de damağa hitap eden çok sayıda yöresel lezzetiyle Samsun mutfağının tanıtımına büyük bir katkı sağlayacaktır."

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/dunyanin-en-iyi-ekmekleri-listesinde-zirveyi-bafra-ve-samsun-pideleri-paylasti/3231043

**

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE CUMHURİYET GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE CUMHURİYET

TASTE ATLAS’TA YAYIMLANAN  HABER:

Bafra Pidesi

 

Bafra'dan geleneksel bir Türk tatlısı olan Bafra pidesi, benzersiz kano şekliyle bilinir ve yaklaşık 1 metre (3,2 ft) uzunluğunda ve 2,5 cm (1 inç) genişliğindedir. Un, su, maya ve tuzdan hazırlanan hamur, oval şekilde açılır ve içine önceden kavrulup yağı süzülmüş orta yağlı kıyma, ince doğranmış soğan, tuz ve karabiber karışımı konur. biber.


Doldurulduktan sonra üst kısmı sıkıştırılarak kapatılır ve odun ateşinde ( kara fırın ) kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra fazla unları fırçayla alınır ve sıcak pide açılır ve üzerine küçük parçalar halinde tereyağı konur. Daha sonra servis için kareler veya baklava benzeri parçalar halinde dilimlenir. 

https://www.tasteatlas.com/bafra-pidesi

Whatsapp Image 2024 05 29 At 15.19.33

Haber: Eyüp Bektaş

Editör: Derya Tetik