Profesör,  hastalar nezdinde küçük düşüyor, hatta bazı hastaların kendisine hakaret ettiği ve şiddet uygulamaya cesaret buldukları da belirtiliyor.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, bir şikayet üzerine yaptığı değerlendirmede, organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar” ilkesini hatırlatarak kınama kararı verdi.

Kararın ayrıntıları şöyle açıklandı:

ŞİKÂYET EDEN : Prof. Dr. Hasan Ulusoy
ŞİKAYET EDİLEN : Berkay Sağol
ŞİKAYET KONUSU: Birgün Gazetesi internet sitesinde 09.08.2022’de şu haber yayınlandı ve haber hala yayında: “Üniversitelerdeki torpilli atamaların sonu gelmiyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ), Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda görev yapan H.U.,’nun, doçentlik uzmanlığı olmamasına rağmen İç Hastalıkları Anabilim Dalı’na profesör olarak atandığı öğrenildi. H.U. Yükseköğretim Akademik Arama ve YÖK Ulusal Tez Merkezi’nde yer
alan verilerine göre tıpta uzmanlığını alanının Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü’nde yaptı. 2021 yılında ataması yapılan H.U. için üniversite tarafından yapılan açıklamada, “İç Hastalıkları Anabilim Dalına Profesör olarak ataması yapılan Prof. Dr. H.U. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalındaki görevinden ayrılarak İç Hastalıkları Anabilim Dalındaki görevine başlamıştır” 
ifadeleri kullanıldı. Konu hakkında CİMER üzerinden YÖK’e başvuru yapılarak, “Üniversiteler Arası Kurul (UAK) tarafından verilen doçentlik unvanını fiziksel tıp ve rehabilitasyon bilim alanında alan bir kişi üniversitelerin iç hastalıkları kadrosuna başvurup atanabilir mi? Diğer bir deyişle kişi iç hastalıkları bilim alanından doçent olmadan üniversitelerin iç hastalıkları profesör kadrolarına yükseltilme hakkı sağlar mı?” diye soruldu. YÖK tarafından verilen yanıtta ise, “2547 Sayılı Kanunun ‘Profesörlüğe Yükselme ve Atama’ başlıklı 26. maddesi; a) Profesörlüğe yükseltilerek atamada; 1) Doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak, 2) Doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak gerekir.’ Hükmünü içermektedir. Talebinizin Üniversite Rektörlüğünce değerlendirilmesi gerekmektedir” denildi.”
Bu haber önce Akasyam Haber adlı bir sitede yayınlanıyor, sonra Birgün’de çıkıyor. Ancak haberde adı geçen profesör, haberin doğru olmadığını, iç hastalıkları anabilimdalına değil, romatoloji anabilim dalında fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı olarak atandığını söylüyor.
Verilen yanıta göre, Prof. Hasan Ulusoy, 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ana bilim dalına bağlı olan Romatoloji Bilim Dalında görev yapıyor. Evet burada görev yapıyor ama İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi olarak değil, romatoloji dalında görev yapsın diye atanıyor. Çünkü romatoloji yan dal eğitimin yarısı fizik tedavi uzmanları tarafından sunuluyor. Bu durum romatoloji yan dal eğitim protokolünün yasal gereği. Kısaca şikayetçinin iddiasına göre ortada mevzuata aykırı hiçbir durum yok.

Şikayetçinin iddiasına göre haber yüzünden profesör hastalar nezdinde küçük düşüyor, hatta bazı hastaların kendisine hakaret ettiği ve şiddet uygulamaya cesaret buldukları da belirtiliyor.
Habere erişimin kaldırılması için mahkemeye başvuruyorlar. Bu iletiliyor ama Birgün yayından kaldırmıyor. Gazete haberi kaldırmadığı için Samsun’da dava açılıyor, Birgün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Aydın yargılanıyor, cezalandırılmasına karar veriliyor, yine kaldırmıyorlar. İletilen Samsun 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı da dosyada.

ŞİKÂYET EDİLENİN YANITI      :  Şikayet edilen muhabire şikâyet 20 Şubat 2024 tarihinde
iletildi, postadan alındı belgesi geldi, ancak bir yanıt verilmedi.
UZLAŞMA ÖNERİSİ        : Uzlaşma olmadı,

YÜKSEK KURUL DEĞERLENDİRMESİ:
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, şikayet başvurusunu 13 Mart 2024’te görüştü. Müzakerelerde söz alan üyeler, haberde Basın Meslek İlkelerinin ihlal edildiği yönünde söz aldılar. Bu konuda verilen mahkeme kararı incelendi. Mahkeme kararına rağmen haberin hala yayında tutulmasının, şikayetçinin mağduriyetini artırdığı konusunda görüş birliğine varıldı.
SONUÇ:
Yapılan oylamada oybirliği ile Basın Meslek İlkelerinin 6 ve 16’ıncı maddelerinin ihlal edildiği sonucuna varıldı. Bu nedenle şikayet edilen muhabir Berkay Sağol ile Birgun.net sitesi çalışanlarının, Basın Meslek İlkeleri’nin “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz” şeklindeki 6’ncı maddesinin ve “Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar” şeklindeki 16’ncı maddesinin ihlal edilmesinden hareketle ‘KINANMALARI’ kararlaştırıldı.

GAZETECİ OLMAK VE GAZETECİ KALMAK GAZETECİ OLMAK VE GAZETECİ KALMAK

Editör: Derya Tetik