Whatsapp Image 2024 03 07 At 12.24.31 (1)

Karadeniz Ereğli'nin sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında 32'den 199'a gerilemesi, demir yolu ağı, metro, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.İsmail Hakkı Özölçer'in, 'Ereğli üniversite olmak istiyor biz yapılan kampüs binasına eğitim fakültesini taşıyacağız, yeni fakülte vermeyeceğiz Ereğli'ye' sözleri başta olmak üzere düşüncelerini paylaştı.

Gazeteci Eyüp Bektaş'ın soruları, Başkan adayı Sezer'in cevapları da şu şekilde:

Eyüp Bektaş: 2004 Yılında bir araştırma yayınladık biz. Türkiye'de Ankara, İstanbul, İzmir dışında ilçeler arasında Ereğli 61 il merkezini geride bırakıp sosyo ekonomik gelişmede 32'nci sıradaydı. 2022'de bir araştırma yayınlandı. Ereğli bu kez 199'ncu sırada. Daha önce 61 il merkezini geride bırakmıştı bu kez 19 il merkezini geride bırakabildi. 32'nci sıradan daha üste çıkacağız derken 199'a düştük. Daha önce Zonguldak merkezden öndeydik, şimdi merkez de geçti Kozlu'da geçti. Ne olacak? Nereye gidecek bu şekilde. Ereğli'nin sosyo ekonomik içerisinde bulunduğu duruma ilişkin ne düşünüyorsunuz?"

İbrahim Sezer: Hem ekonomik hem sosyal açıdan şehrin çok büyük eksiklikleri var. Düşmesi normal, yatırımlarda çok geriyiz. Ben en azından şunu söylemek istiyorum burası bir sanayi kenti. Erdemir'den dolayı. Yan sanayiler noktasında çok da yeterli değiliz. Sanayi bölgeleri üretemiyoruz. Ereğli'de yaklaşık 30 yıl önce temelleri atılan OSB var. Bakanlık ve özel idarenin katkıları ile yapılan biryer. Neticede Düzce-Ereğli karayolu bittikten sonra işlevselliğini bitiren tamamlayan bir yer. Ulaşım problemi kalmadığı için sanayiciyi çekebildiğimiz parseller doldurabildiğimiz yer. Alaplı OSB'de aynı şekildi. Bölgede sanayi noktalarını arttırmamız gerekiyor lazım ve bunları belediye olarak planlamamız lazım. Bunu da Ereğli'yi büyüterek olacak. Sosyo ekonomik gelişmede kesinlikle bir etkisi olacak. En azından 20 yıldır Ereğli OSB'nin yanına bir OSB ekleyemedik. Belen ve Kışla Sanayi Sitesi'nin yanına bir küçük sanayi ekleyemedik. Bu belediyenin asli görevlerinden biri. İmar planlamalarında biz bu yerleri bulup sanayi alanlarını belirlememiz lazım. Şehirde de sosyal kültürel manada da çok eksikliklerimiz var. Ben hep örnek veriyoruz biz 12-15 yıl önce bu şehirde Atatürk Kültür Merkezi'nde sinema salonu vardı. Altında 3-4 cep sineması vardı. Türkiye'de ilk vizyona giren filimler 2-3 günde kesinlikle Ereğli'de.Vizyona giriyordu, dolayısıyla bunların hepsini yitirdik. Buralar aktif işlevselliğini kaybetti. Bizim bu tür alanlara ihtiyacımız var. Bu tür sosyal yatırımlara ihtiyacımız var. Yine kaza söylüyorum Ereğli'de bir düğün salonumuz var 20 yıldır ihtiyaçlara cevap veriyordu, şimdi ihtiyaçlara cevap veren bir düğün salonu değil. Gençlerin en büyük problemlerinden bir tanesi düğün salonlarındaki pahalılık. Parası olan yapıyor ama dar gelirlinin de bu tür organizasyonlara bu sunumu yapmamız lazım. Ereğli'de 20 bin nüfuslu mahallelerimiz var. Enazından bu mahallelerde gençlerimizin düğün yapabileceği organizasyonların olabileceği salonlar, ortak kullanım alanları, otopark, çocuk oyun alanları ile birlikte bu tür yatırımlar olması gerekiyor. Biz bunları planlayan bir yönetim olacağız. Projelerimiz içerisinde de bunlar var zaten. Ereğli'de bir çok proje var. Sahil bilindiği gibi son selde ciddi hasar gördü. Sahil yeniden düzenleyeceğiz, ancak bu haliyle değil yeni alanlar yeni sosyal donatılar koymamız lazım.

İbrahim Sezer: Bozhane'deki restoranlar bugün için yasal olarak çalışma ruhsatları ve izinleri varsa devam edecektir. Yoksa alacaklardır. Bugüne kadar nasıl devam ediyorsa yine devam eder. Bizim bir şeyimiz yok.

Eyüp Bektaş: Vatandaşların endişesi var sizden?

İbrahim Sezer: Endişelenecek bir şey yok. Aynı endişeler diğer yerler için de geliyor, mesela festival için de geliyor. gençlerin eğlenme hakkını elden alma şansımız yok.

Eyüp Bektaş: 'Yaşam tarzına müdahale eder' diye bir çok yerde konuşuluyor, size de geliyordur muhtemelen. Sahil denilince o yüzden sordum.

İbrahim Sezer: Yaşam tarzına müdahale gibi bir durum söz konusu değil. İnsanları yaşantısıyla görüntüsüyle yaşantısıyla yargılayacak ötekileştirecek bir yapıya sahip değilim. Meclis üyelerimizin tamamı da öyle. Hiçbir arkadaşımız bizim tarzımız bu diğerlerini kabul etmiyoruz diye öyle bir durum söz konusu değil. Biz daha yaşanabilir bir şehir inşa etmenin hazırlığı içerisindeyiz. Onu açıkça ifade edeyim. Sahilde de bir çok projemiz var onları da hayata geçireceğiz. Örnek vereyim mesela bir tane Ereğli'de bir amatör balıkçıların balık tutabildikleri bir iskele yok. Sahilde böyle bir yer olsa güzel olmaz mı?

Eyüp Bektaş: Cami yapacak mısınız sahile?

İbrahim Sezer: Son afetten sonra teknik olarak mümkün değil.

Eyüp Bektaş: Sahilde her türlü yapılaşmanın olmaması gerekmez mi? insanlar nefes alıyor orada.

İbrahim Sezer: Sahillerde zaten bilindiği gibi kıyı kenar kanunu var o kanunlara uymak gerekir.

Eyüp Bektaş: Gene sizin iktidarınız döneminde hiç olmazsa nahına mıhına vuralım da. AK Parti döneminde Ereğli-Kandilli demir yolu söküldü, çatır çatır söktünüz onu, lokomatifi kestiniz, Makina Kimyaya hurda olarak gönderdiniz. Sizin döneminizde oldu. Var olan demir yolu hattını Arifiye'ye bağlamadınız, söktünüz, yerleri de ne olduğu belli değil.?

İbrahim Sezer: Yerler değerlendirildi, okullar bölgesi oldu.

Eyüp Bektaş: Ereğli'nin ulaşım konusunda çok büyük bir sıkıntısı var. Bazıları çıkıp söyleyecekler yine raylı sistem ile ilgili. Bugün dünyada konuşulan metro. Ukrayna savaşında gördük ki metro yaşam alanı da oluyor. Bombadan kaçanlar oralara gitti, aylarca yaşadılar. Karadeniz Ereğli'nin geleceğine baktığımızda bu metrolar burada gerçekleşecek. Öyle bir çalışmanız var mı, Ereğli'nin demir yolu ağına bağlanması öyle bir düşünceniz var mı?"

İbrahim Sezer: Burada yerel yönetim olarak Karadeniz Ereğli'nin veya Zonguldak'ın, Adapazarı ile bağlantısı ile ilgili konuşulan, duymuşsunuz da mutlaka, demir yolu bağlantısı konuşuluyor. Bir ara bunların harita çalışmaları da yapıldı. Ben yakınen biliyorum.

Eyüp Bektaş: Arifiye-Bartın demiryolu ağı Alaplı'ya geçiyor, Ereğli'ye uğramıyor.

İbrahim Sezer: Ereğli'de merkeze uğramıyor ama Ereğli kırsalından geçiyor.

Eyüp Bektaş: O projenin ne zaman yapılacağı o hayalin çok ötesinde. Aslında Erdemir ile birlikte yapılan Ereğli-Arifiye demir yolu ağı var. O yapılmış olsaydı zaten Ereğli bugün uçmuştu, kimse tutamazdı. Kandilli hattı da duracaktı. Düşünün hep kaybettik de bugün metroyu bile konuşan yok. Konuşulması gerekmez mi?

İbrahim Sezer: Ereğli ölçeğinde metrodan konuşulacak çok eksiğimiz var. Araç yolu konusunda trafik sorununu çözmemiz gerekiyor. Bunları yaparsanız, bundan sonrası için biraz daha hızlı bir ulaşım, tek vasıta ile mesken ve iş arasındaki mesafeyi daha az kısa sürede kat etmekte raylı sistem gerekir mi, önümüzdeki süreçte bu konuşulabilir. İhtiyaç mıdır kesinlikle. Bunlar ilk öncelikli projelerden bir tanesi. Biz öncelikle karayolu trafiğini çözmemiz gerekiyor. Çevre yolu projesi var. Bu sene istimlak başlıyor, milletvekilimizin katkıları, girişimleri ile nihayetlendirilecek bir proje. Kepez bölgesindeki Kışla, Gülüç, Kepez bölgesindeki trafiği rahatlatacak. Bunları öncelikle hayata geçirmeliyiz. Ereğli'ye büyütecek, geliştirecek nüfusunun artması noktasında ihtiyaç duyulacak bir proje. Hazırlanmalı, hazırlıklı olunmalı.

Naci Yalçınkaya: Balı köyünden kemerden şehir merkezinden devrek yol ayrımından, devlet hastanesine kadar raylı sislem. Çok güzel bir hizmet ama ona gelene kadar çok daha acil ihtiyaçlarımız var. Raylı sistemin olmasında bir engel yok. Olur mu olur? Tek hatta da sorunu çözmüş olabilir, bunlar yarın mutlaka olacak ama çok öncelikli, acil ilk hedef bunu koyarsak bugün için çok gerçekçi olmaz. Düşüncemizde var mı, var. Ereğli'nin hem trafiğine hem alt yapısı hem gelişmesi için. Ciddi anlamda arsaya üretimine ihtiyacımız var yeni yerleşim alanlarına ihtiyacımız var. Oraların alt yapısı yapılırken onlar planlanır. Biz şehrin eksik kalan şeylerini tamamlayalım ondan sonra. Bu vatandaş bunların en kalitesini hak ediyor, hak ettiğini de almalı."

Eyüp Bektaş: Rektör daha önce TSO başkanına gittiği zaman da söyledi tekrar bir açıklama daha yaptı. 'Ereğli üniversite olmak istiyor biz yapılan kampüs binasına eğitim fakültesini taşıyacağız, yeni fakülte vermeyeceğiz Ereğli'ye' diyor. Bildiğiniz gibi Ereğli'de üniversitenin yaptığı herhangi bir bina yok, hayır severler Ereğli halkı yaptı. Ereğli'nin yaptığı kampüse yeni bir fakülte vermiyor. Ereğli'nin en güzel yerine yeni bir fakülte mühendislik fakültesi gibi yabancı dilde eğitim veren fen bilimleri gibi fakülte vermiyor, eğitim fakültesini taşımaya çalışıyor. Rektör bunu açıkça söylüyor, Ereğli'nin bu konuda tünelin bu ucunda kalmayı hak  ediyor mu?

İbrahim Sezer: Hak etmiyor, biz onun mücadelesini veriyoruz, vermeye çalışıyoruz, 2 gün önce Milletvekilimiz ile rektör görüştü, toplantı yaptı. Bu konular konuşuldu. Onların böyle bir tasarrufu olabilir ama biz bunun mücadelesini vereceğiz, Ereğli'ye yeni fakülte kazandırılması noktasında mücadelemiz olacak. Hakkımız olan fakülteleri alacağız. Ben o kanaatteyim. Çünkü biz bunu ben aynı zamanda Eğitim Vakfında da varım, hizmet ediyoruz orada. Ereğli insanı, hayır severi bu inşaatların yapımında emeği olan insanlar burada yeni fakülte beklentileri var. Ben de dahil olmak üzere. Ben bugün üniversite yönetiminin burayla ilgili vereceği kararlarda Ereğli halkının taleplerini ciddiye alacağını düşünüyorum.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Terörü ülke gündeminden çıkarmalıyız AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Terörü ülke gündeminden çıkarmalıyız

Eyüp Bektaş: Ercan Candan'ın bir eğitimci olarak yaptığı açıklama var bize. Üniversite fakülte verir teknoloji fakültesi verir kabul etmeyin. Karşılığı yok dedi. Seçilecek fakülte çok önemli. Çok iyi araştırma yapın. Marka değeri olabilecek fakülteler olsun.

İbrahim Sezer: Ben konulara yüzde 100 olmasa da bile çoğunlukla hakim olduğumu düşünüyorum. Çünkü yaklaşık 4 yıldır teşkilatlarda görevimiz var. Milletvekilimizden sonra 8 aylık bir ilçe başkanlığı süreci var. Ondan önceki süreçte de gündemi takip eden insanım. Dolayısıyla üniversitedeki açılacak fakülteler konusunda şimdiden çalışmalar var onu söylemiş olayım. YÖK düzeyinde çalışmalar var. Üniversite ile görüşme var.

Eyüp Bektaş: Rektör açıkça söylüyor verilmeyeceğini.

İbrahim Sezer: Ereğli kamuoyunun istekleri doğrultusunda gelişme olacaktır. Ereğli halkı olarak istediğimizi alacağız. Bundan da eminim. Ereğli'de önce değişim olacak. Başkan ve yönetim değişecek. Ereğli'ye gelmeyen hizmetler gelecek. Trafik sorunu çözülecek, otopark sorunu çözülecek. Tabela asıp 5 yıl beklemeyeceğiz. Kim nasıl çözüyorsa biz de o yönde çözüyoruz. Ereğli'de katlı otoparkı yapmak çok zor bir iş değil. Kent Meydanında katlı otopark yapılacak."

Whatsapp Image 2024 03 07 At 12.24.31Whatsapp Image 2024 03 07 At 12.24.31 (2)

(Haber Mustafa Kemal Bektaş)

Editör: Derya Tetik