2 fakülte, bir amfi, bir kütüphane ve bir yemekhaneden oluşan Kdz. Ereğli kampüs inşaatının kabası yıl boyuna kadar tamamlanacak.
Kdz. Ereğli’de eski devlet hastanesinin bulunduğu alanda 9 yıl sonra başlanabilen üniversite kampüs inşaatında Mimar Oktay Demiroğlu ile görüştük. Demiroğlu, 1992 yılında Kandilli’deki (şu anda yıkıldı) TTK’nın Sosyal tesislerinin fakülteye dönüştürülmesi için kurulan Kdz. Ereğli Eğitim Vakfı’nın yetkilisi olarak kampüs inşaatını gönüllü olarak yürütüyor. 1992’de Kandilli’yi köy olarak gören dönemin siyasilerinin “burada fakülte olmaz” diyerek, sadece Kandilli’ye değil Ereğli’ye de en büyük darbeyi vurduğu yıllardan bu yana 2014 yılında harekete geçilen kampüs inşaatına, ancak 2023 yılının 15 Mart’ında başlanabildi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Ahmet Erman’ın dışında şu ana kadar kimsenin katkı vermediği (Akın Tatoğlu’nun verdiği sözü tutacağını da anti parantez vurgulayalım) kampüse, ilk anda 4 dönüm arazi üzerine 16 bin metre kare inşaat alanı olarak başlandı. 2 fakülte, bir amfi, bir kütüphane ve bir de yemekhaneden oluşan ilk bölümün inşaatının kabası yıl sonunda duvarları da örülmüş bir vaziyette tamamlanacak. Oktay Demiroğlu, “Sağ olsun Kaymakam iki günde bir geliyor” diyerek inşaatın takipçisi olduğunu da belirttiği söyleşimizde, Erdemir’in ilk anda verdiği 5 Milyon dolar sözünü yerine getireceği umudunu taşıdığını da vurguladı.
Tarihe not açısından değerli bulduğumuz Demiroğlu ile yaptığımız söyleşimiz şöyle başladı:
Eşsiz bir manzara Ereğli arkada doğa karşımızda Erdemir, liman, gemiler, Karadeniz Bölge Komutanlığı ve inşaat. Mimar Oktay Demiroğlu ile beraberiz. Arkada orman, burası üniversite kampüs alanı inşaatın 15 Mart 2023’te temeli atıldı. Her zaman olduğu gibi yine işin başında Oktay abi gönüllü Eğitim Vakfı adına. Yardımlarını sürdürüyor sağ olsun. Bugün de geldik Eylül 2023 yine burada bulduk Oktay abiyi her zaman olduğu gibi inşaatın başında.
Bektaş: Oktay abi kaç bin metrekare burası?
Demiroğlu: 16 Bin metre kare inşaat
Bektaş: Kaç dönüm alanda?
Demiroğlu: Burası 28-30 dönüm daha burada 3-4 fakülte yapacak alanımız var.
Bektaş: Alanımız da müsait ama bunun 16 bin metrekaresi inşaat alanı taban alanı 4 bin metrekare. Yani 4 dönüm üzerinde 16 bin metrekare inşaat yapılıyor. 4 kat. Şuanda 1. Katta mıyız?
Demiroğlu: Bodrum katın üzerindeyiz. Burası zemin kat burası da birinci kat yapılıyor.
Bektaş: Birinci kattan sonra iki kat daha mı çıkacak üç kat daha mı?
Demiroğlu: İki kat daha çıkacağız. Bodrumla beraber 4 kat. Toplam 16 bin metrekare iki ayrı fakültelik alan. Şurası bir fakülte iki fakülte yemekhane 500 kişilik.
Bektaş: İki fakültede kaç öğrenci olacak ortalama bir sayı?
Demiroğlu: 2 bin öğrenci okutulabilir.
Bektaş: Şimdi burada Karadeniz Ereğli Eğitim Vakfı inşaatını Kaymakamlık adına yürütüyor değil mi?
Demiroğlu: Tamamen Ereğli Eğitim Vakfı yönetiyor, kaymakam biliyorsunuz bizim Eğitim Vakfımızın başkanı olduğu için Ereğli Eğitim Vakfının vergi muafiyeti olmadığından kaymakamlığa yatırıyorlar parayı kaymakamlık bize aktarıyor.
Bektaş: Bu arada KDV’den muafsınız değil mi?
Demiroğlu: Vergiden muaf olsak bağışlar bize gelebilecek.
Bektaş: Şuan Erdemir’in verdiği 3 milyon dolar bir de Ahmet Erman’ın verdiği 1 milyon lira.
Demiroğlu: Tatoğlu’nun sözü var. Rakam belli değil. Ucu açık.
Bektaş: Ağanın eli tutulmaz.
Demiroğlu: Akın kardeşimiz gerekeni yapacaktır.
Bektaş: Ben Tactoğlu’nu o gün de gördüm inşaat başladığında kendisi de buradaydı Ereğli adına teşekkür ederim kendisine. Erdemir olmasa biz bunu yapamayız ama
Demiroğlu: Gayet tabi ki. Erdemir bizim Ereğli Eğitim Vakfının bütün binalarını sponsoru oldu.
Bektaş: Ama Erdemir önce 5 milyon demişti sonradan 3 milyona düştü orada bir kırgınlığımız var hafif.
Demiroğlu: O güzel bir haber olmadı. Erdemir inşallah 5’e tamamlayacaktır. Diğer fakültelere de devam ederiz. Burada tabi Ereğlili halkımızın da yardımları olursa burada 4 fakülteyi yaparız.
Bektaş: Artık bu iş üniversiteye kadar gider. Ama burada yine bir sitemimiz var buranın inşaatının denetimini üniversite üstlenmemiş duyduğumuz kadarıyla doğru mu?
Demiroğlu: Denetimi Zonguldak Özel İdare yapıyor.
Bektaş: Oktay abi sen hep olumlu gidiyorsun hiç kimseye bir şey demiyorsun kibar bir şekilde üniversitenin yapması gerekmez mi denetimini kendi binalarının?
Demiroğlu: Biz onlarla gelip gittik istişareler yaptık yine gelip kontrolünü yapacaklar. Şuanda Özel İdare yapıyor denetimi. Yapısal kontrolü o yapıyor ince inşaata geçtiğimizde üniversite de üzerine düşeni yapacaktır.
Bektaş: Tahmini şu binanın bitmesi için daha ne kadar zaman gerekir? Yani şu iki fakülte binası bir amfi binası bir yemekhane bir kütüphane?
Demiroğlu: Aşağı yukarı yılbaşına kadar elimizdeki mevcut parayla kaba inşaatı bitirmiş olacağız. Tabi Türkiye’nin şuandaki şartlarını da düşünürsek iki gün sonra ne olacağının hesabını yapamayacağımızdan kesin hesaplayamıyoruz.
Bektaş: Ocak ayına kadar bitiyor sanırım kaba inşaatı?
Demiroğlu: Kaba inşaatı ocağa kadar bitiyor. Duvarları örülmüş bir şekilde. Sonra ince işe başlayacağız.
Bektaş: Sevgili Önder okuyucuları büyük bir eser sürdürülüyor gerçekten Erdemir’in katkılarıyla. Oktay abi demirleri çek dedi bir bildiği vardır depreme dayanıklı demirler kullanılıyor. Bunlar 9 şiddetindeki depreme de dayanıklı taş gibi binalar. Yani burada okuyan öğrencilerin can ve mal güvenliği garantide. Ben özellikle Erdemir’e, Tat Metal’e, Ahmet Erman’a ve Oktay abiye çok teşekkür etmek istiyorum Ereğli halkı adına sağ olsunlar. Peki, Oktay abi buraya gelip de merak edenler oluyor mu?
Demiroğlu: Var evet. Kaymakamlık aşağı yukarı iki günde bir uğrar. Başkasının şuanda gelmesine gerek yok zaten.
Bektaş: Sen işleri yürütüyorsun zaten abi sen varken gelmelerine gerek yok da.
Demiroğlu: Taşeronumuz var şantiye şefimiz var burada bizim adımıza çalışıyor.
Haber-Yorum: Eyüp Bektaş